Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Joi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

15 Iunie 2018
Vizualizari: 639
Comentează add

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a discutat ieri, cu omologul său macedonean, Gjorge Ivanov

Bulgaria- îngrijorată de escaladarea tensiunii politice la Skopje

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

 La conferinţa de presă comună, preşedintele Rumen Radev a declarat că a avut un dialog foarte greu cu omologul său macedonean. Bulgaria este îngrijorată de escaladarea tensiunii politice la Skopje şi de întreruperea dialogului între instituţii într-un moment atât de critic.

Radev a avertizat că viitorul acord eleno-macedonean a pus din nou în actualitate probleme istorice şi geografice moştenite din trecut. El a salutat eforturile pentru rezolvarea disputei, un pas important în integrarea europeană şi euroatlantică a ţării vecine.

Gjorge Ivanov a spus la rândul său că momentul actual este foarte sensibil pentru Macedonia. El nu poate accepta acordul cu Grecia pentru că necesită amendarea Constituţiei. Ivanov s-a plâns că a fost izolat de tratativele cu Grecia şi a avertizat că nu va legaliza acordul convenit.

Aderarea la NATO şi UE nu justifică cedările din partea Skopje. Primul-ministru Bojko Borisov a refuzat să se întâlnească cu preşedintele Ivanov, evocând drept motiv, după cum notează ziarul "Sega", comportamentul preşedintelui macedonean faţă de primul-ministru Zoran Zaev şi refuzul său de a sprijini acordul cu Grecia.

Borisov a declarat că nu doreşte să se implice în afacerile interne ale vecinilor. Guvernul nu se va lăsa atras în disputele ce au loc la Skopje. "Integrarea în NATO şi în UE este de o importanţă crucială pentru Macedonia şi nu trebuie pusă la îndoială", a spus Borisov, adăugând: "Întâmpinarea cu trâmbiţe a preşedintelui macedonean ar fi fost o trădare".

Ivanov a declarat că Borisov este prim-ministru al unei ţări care exercită preşedinţia Consiliului UE şi în această calitate ar fi trebuit să încurajeze dialogul. Radev, la rândul său, a constatat că Borisov recomandă rezolvarea problemelor la Skopje prin dialog, dar evită dialogul la Sofia.

Preşedintele Parlamentului, Tsveta Karayancheva, se va întâlni astăzi,  cu preşedintele macedonean. 


Etichete BulgariaSkopjeRumen RadevBojko BorisovZoran ZaevTsveta KarayanchevaNATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live