Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 26 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Noiembrie 2021
Vizualizari: 547
Comentează add

O nouă formaţiune anticorupție, "Continuăm schimbarea" s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative anticipate de ieri din Bulgaria.

Bulgaria: Formaţiunea "Continuăm schimbarea", pe primul loc în alegeri

radiojurnal

     Foto: Arhivă.

O nouă formaţiune anticorupție, "Continuăm schimbarea" s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative anticipate de ieri din Bulgaria. Rezultatele parțiale anunțate astăzi, după numărarea a peste 42% din buletine, arată că mișcarea a obținut 26 de procente și a devansat astfel partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, care este creditat cu puțin peste 21% din opțiuni. 

"Continuăm schimbarea" a fost înființată în septembrie de doi foști oameni de afaceri, Kiril Petkov şi Asen Vasilev, cu studii la Harvard în Statele Unite.

Au ajuns în atenția publică de câteva luni, de când au fost numiți miniștri în actualul cabinet interimar de la Sofia: unul este titular la Economie, iar celălalt la Finanțe. "Promitem zero corupție" - a declarat Kiril Petkov pentru Agenția Reuters.

A fost, de altfel, și mesajul cu care s-au prezentat în alegeri. Acum Kiril Petkov spune că partidul a înțeles responsabilitatea de a forma rapid un guvern funcțional, după luni întregi de blocaj politic, şi a promis că va fi deschis la dialog și compromisuri. Nu însă și în privința planurilor de a revizui sistemul judiciar. Analiștii se așteaptă la negocieri dificile, deși cred că noua formațiune "Continuăm schimbarea" are șanse de a forma o coaliție cu alte două partide mici anticorupție și cu socialiștii.

Alegerile de ieri din Bulgaria au fost cea de-a treia rundă de legislative din acest an şi au avut loc în toiul celui de-al patrulea val al epidemiei de COVID-19 și al creșterii prețurilor la energie. Mai trebuie spus că prezența la urne a fost scăzută, în jur de 40%.
 

Etichete bulgariaalegeri(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live