Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

16 August 2012
Vizualizari: 1232
Comentează add

Ministrul bulgar al economiei şi energiei, Delian Dobrev, a declarat că ţara sa ar putea importa gaze naturale din România.

Bulgaria "ar putea importa gaze naturale din România"

beatrice-braileanu

 Inaugurarea lucrărilor la partea bulgărească a interconexiunii între reţelele de gaze ale Bulgariei şi României. Foto: Agerpres

În Bulgaria a avut loc, joi, la Ruse, ceremonia de lansare a lucrărilor la partea bulgărească a interconexiunii între reţelele de gaze ale Bulgariei şi României.

Proiectul va ajuta la creşterea securităţii alimentării cu gaze naturale şi la diversificarea surselor, potrivit ministrului economiei şi energiei al Bulgariei Delian Dobrev.

Acesta a declarat că Bulgaria ar putea importa gaze naturale din România, informează Agerpres. 

"Ştim că românii au un avans faţă de noi în ceea ce priveşte prospectarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, au descoperit deja cantităţi semnificative şi acest proiect ne va da posibilitatea să cumpărăm gaze româneşti", a declarat Delian Dobrev. 

Conducta între Ruse şi Giurgiu va avea o capacitate anuală cuprinsă între 0,5 şi 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă jumătatea din consumul Bulgariei, potrivit ministrului.

Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima săpătură a interconexiunii, a spus însă că deţine informaţii potrivit cărora şi în blocul situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră există cel puţin aceleaşi cantităţi de gaze naturale ca şi cele descoperite recent în România. 

"Nu îi invidiez pe români, deoarece ştiu un pic mai mult decât voi şi sper că în scurt timp va fi anunţată descoperirea unor zăcăminte de gaze şi probabil de petrol şi în partea bulgară a Mării Negre", a adăugat Boiko Borisov.

"Interconexiunea între România şi Bulgaria are o importanţă deosebită"

Guvernul bulgar a aprobat la sfârşitul lunii iulie emiterea unei autorizaţii care va permite grupului petrolier francez Total SA să efectueze prospecţiuni asupra blocului "Khan Asparuh", care are o suprafaţă totală de peste 14.000 kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit în luna februarie a acestui an în zona românească din Marea Neagră.

Interconexiunea între România şi Bulgaria are o importanţă deosebită pentru că poate asigura, pe termen scurt, într-un moment de criză, fluxul de gaze într-un sens sau altul, iar pe termen lung contribuie la siguranţa alimentării cu gaze a ambelor ţări, a declarat Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz. 

Liviu Pintican a notat că segmentul românesc terestru este aproape finalizat, urmând în cel mai scurt timp să înceapă şi construirea porţiunii pe sub Dunăre. 

Reprezentantul Transgaz a refuzat să comenteze dacă realizarea proiectului a întârziat din cauza părţii bulgare, care abia acum începe lucrările de construcţie, exprimându-şi însă speranţa că proiectul va fi finalizat în termenul stabilit, care este mijlocul anului viitor.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut consorţiului bulgaro-austriac care va construi segmentul pe teritoriul ţării să lucreze cu eforturi dublate pentru a finaliza proiectul înainte de termenul de 31 mai 2013. 

Kiril Temelkov, directorul general al companiei Bulgartransgaz, a promis că acest lucru se va întâmpla. 

Kiril Temelkov a spus că partea conductei de sub Dunăre care se proiectează în prezent va fi realizată printr-o tehnologie ultramodernă şi practic nu va afecta în nici un fel mediul înconjurător întrucât ţeava va trece la câteva metri sub fundul fluviului. 

Tronsonul de sub Dunăre va fi construit de un consorţiu în care intră câteva companii româneşti şi una din Bulgaria, a precizat ministrul.

Valoarea totală a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care 9 milioane sunt asigurate de fonduri europene, cofinanţarea părţii bulgare este de 11 milioane de euro, iar restul trebuie asigurat de compania română Transgaz. 

Lungimea totală a conductei între Ruse şi Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre.


Etichete BulgariaRomâniagazeDelian DobrevDunăre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live