Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

15 Decembrie 2017
Vizualizari: 1040
Comentează add

În Bulgaria, revizuirea privatizărilor a demarat prin lansarea procedurii de confiscare a unor proprietăţi în valoare de peste 100 de milioane de euro

Bulgaria a demarat revizuirea procesului de privatizare

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

Ideea revizuirii procesului de privatizare prin anularea termenelor de prescriere a fost lansată de primul ministru Borisov. Printre cei vizaţi se află preşedinta PSB, Kornelia Ninova, doi foşti miniştri ai energeticii, fostul prim-ministru din UFD, Ivan Kostov, ex-ministrul de finanţe din primul guvern Borisov şi alţi politicieni, toţi acum în tabăra opoziţiei.

Comisia pentru confiscarea proprietăţilor ilicite a blocat conturi bancare, pachete de acţiuni, vile şi terenuri în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, care aparţin familiei lui Ivo Prokopiev.

Comisia poate verifica concordanţa între venituri şi cheltuieli în ultimii zece ani. Confiscarea se aplică dacă aceasta este mai mare de 75.000 de euro. În cazul lui Prokopiev, însă, verificarea începe cu 18 ani în urmă.

Opoziţia de dreapta consideră că, prin procesul ce va fi intentat lui Prokopiev, guvernanţii urmăresc să reducă la tăcere publicaţiile Capital şi Dnevnik, critice la adresa guvernării.

Privatizarea vizată a fost verificată în trecut de Procuratura Generală, iar nevinovăţia lui Prokopiev, confirmată la trei instanţe. Omul de afaceri a cerut sprijinul instituţiilor europene, amintind că, în perioada celor trei guverne Borisov, Bulgaria a retrogradat  cu peste 70 de locuri în clasamentul Organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Acuzaţiile au fost adresate, deocamdată neoficial, şi preşedintei PSB, Ninova. În perioada guvernării, liderul UFD, Kostov, a participat în calitate de manager la privatizarea societăţii /Techno Intex/. Ninova a intentat un proces deputaţilor din GERB care au acuzat-o de îmbogăţire ilegală.

Opoziţia a avertizat că anularea prescrierii în procesul de privatizare va pune sub semunl întrebării proprietatea a zece mii de companii care acum dau jumătate din PIB-ul ţării. 


Etichete BorisovIvo ProkopievCapitalDnevnikKostovNinovaGERB

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live