Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Vineri, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

25 Mai 2019
Vizualizari: 527
Comentează add

Peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați mâine la urne pentru a-şi exprima opțiunea electorală la alegerile europarlamentare și la referendumul consultativ .

Buletinele de vot, distribuite către secţiile de votare

catalin-purcaru

Biroul Electoral Central. Arhivă Foto: Răzvan Stancu.

În Bucureşti a început distribuirea către secţiile de votare a buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul naţional de duminică - a anunţat Poliţia Capitalei.

Pentru a se evita orice incident, şoferii care transportă materialul electoral sunt testaţi cu aparatul alcooltest.

Sunt verificate atât documentele celor de la volan, cât şi ale maşinilor de transport.

Peste 2.200 de poliţişti acţionează în aceste zile la nivelul Capitalei, fiind pregătiţi să intervină, totodată, şi la orice apel la numărul de urgenţă 112 sau la o solicitare directă. Cătălin Purcaru are detalii despre scrutinul de duminică.


Reporter: Peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați mâine la urne pentru a-şi exprima opțiunea electorală la alegerile europarlamentare și la referendumul consultativ convocat de președintele României.

Pentru cele două scrutine s-au organizat 18.730 de secții de votare în România și 441 de secții în străinătate.

Alegătorul votează la secția la care este arondat cu domiciliul sau reședința. Informații privind secția de votare și adresa ei pot fi găsite pe www.registrulelectoral.ro. Dacă în ziua votului vă aflați în altă localitate, puteți vota la orice secție. Dreptul de vot se exercită în baza unui act de identitate valabil.

Birourile de Evidență a Populației vor avea astăzi și mâine program de lucru prelungit, pentru eliberarea cărților de identitate în regim de urgență.

În ziua votării sunt interzise comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în zona secției unde se desfășoară alegerile.

De asemenea este interzisă prezentarea sondajelor la ieșirea de la urne înainte de încheierea votării.

Actele de identitate vor fi scanate înainte ca alegătorul să intre în cabina de vot, iar sistemul informatic privind prezența la vot și prevenirea votului ilegal vor transmite automat poliției orice semnalare de vot multiplu.

În acest caz legea prevede pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Pentru a elimina suspiciunile de fraudă după încheierea votării, operațiunea de numărare a buletinelor de vot va fi filmată și procesele verbale cu rezultatele finale pentru fiecare secție de votare vor fi centralizate electronic și publicate în timp real.

Ministerul de Interne a mobilizat 50.000 de angajați pentru desfășurarea în bune condiții a scrutinelor din 26 mai


Etichete alegeri europarlamentarereferendumbucurestisectii de votarebuletine de vot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live