Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bugetul Uniunii Europene pentru 2017

Bugetul UE prevede pentru 2017 mai mulţi bani pentru gestionarea crizei migranţilor, stimularea creşterii economice şi a creării de locuri muncă, dar şi pentru tineri.

Bugetul Uniunii Europene pentru 2017

Articol de Gabriela Tătărău, 30 Decembrie 2016, 09:57

Bugetul Uniunii Europene prevede pentru 2017 mai mulţi bani pentru gestionarea crizei migranţilor, stimularea creşterii economice şi a creării de locuri muncă, dar şi pentru tineri.

Bugetul Uniunii Europene pentru 2017, adoptat de Parlamentul European, se ridică la 157,9 miliarde de euro.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În bugetul de anul viitor, deputații au inclus mai mult sprijin pentru tinerii șomeri și fonduri suplimentare pentru inițiativele care sprijină IMM-urile, proiectele de infrastructură de transporturi, cercetare, precum și programul de mobilitate pentru tineri, Erasmus+. Angajamentele pentru 2017 totalizează 157,85 miliarde euro, iar plățile 134,49 miliarde euro.

Aproape 6 miliarde de euro în angajamente, adică cu aproximativ 11,3 % mai mult decât în 2016, vor fi disponibile pentru gestionarea migrației și pentru a permite cetățenilor europeni să trăiască în condiții de mai mare siguranță.

Fondurile vor fi utilizate pentru: a ajuta statele membre să relocheze refugiați, pentru crearea de centre de primire, integrarea persoanelor care au dreptul de a rămâne și returnarea celor care nu au acest drept, ca şi pentru îmbunătățirea protecției frontierelor.

21,3 miliarde de euro au fost mobilizate pentru stimularea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă - o creștere cu aproximativ 12 % față de 2016. Această parte a bugetului acoperă instrumente precum Erasmus+, care crește cu 19 % până la 2,1 miliarde de euro și Fondul european pentru investiții strategice, care crește cu 25 % până la 2,7 miliarde de euro.

Pe lângă creșterea semnificativă pentru Erasmus+, bugetul Uniunii Europene pentru 2017 acoperă, de asemenea, o serie de alte măsuri, în special în beneficiul tinerilor.

Printre acestea se numără inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” pentru care este disponibil un cuantum suplimentar de 500 milioane EUR pentru a-i ajuta pe tineri să își găsească un loc de muncă.

Bugetul permite, de asemenea, Comisiei să lanseze o inițiativă pentru a-i ajuta pe tineri să călătorească și să descopere alte țări europene.