Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

2 Februarie 2019
Vizualizari: 3674
Comentează add

Proiectul de buget pentru acest an este construit pe o valoare estimată a PIB care depăşeşte pentru prima dată 1.000 de miliarde de lei.

Bugetul pe anul 2019, în opinia analiştilor economici

iulian-olescu

Bugetul României pe acest an are drept principale direcţii, potrivit Ministerului român de Finanţe, creşterea veniturilor populaţiei, investiţiile în infrastructură şi susţinerea mediului de afaceri, dar şi menţinerea deficitului bugetar, în limita de 3%, prevăzută de regulamentele europene.

Analiştii susţin însă că datele de construcţie ale bugetului sunt prea optimiste, după cum a aflat Iulian Olescu:


Reporter: Proiectul de buget pentru acest an este construit pe o valoare estimată a PIB care depăşeşte pentru prima dată 1.000 de miliarde de lei.

Vorbim de asemenea de o creştere economică de 5,5%, un nivel al datoriei guvernamentale brute de 35,3% şi o inflaţie medie anuală de 2,8 procente, dar şi de un deficit bugetar preconizat a se situa la 2,55% din PIB, pe metodologia de calcul cash utilizată de FMI, şi la 2,57% din PIB pe metodologia SA, adică cea folosită de Comisia Europeană şi care ţine cont şi de angajamentele bugetare.

Specialiştii apreciază că multe dintre cifrele luate în calcul la construcţia proiectului de buget sunt prea optimiste. De exemplu, o creştere economică de 5,5% pare destul de dificil de atins, în condiţiile în care economia europeană, de care ţara noastră este strâns legate, dă semne evidente de încetinire - spune analistul economic Aurelian Dochia.


Aurelian Dochia: "Este un proiect de buget care se bazează pe nişte premise destul de optimiste, mai ales în condiţiile în care în UE, în momntul de faţă, perspectivele de creştere par să se deterioreze din ce în ce mai rapid. Probabil că cea mai importantă cifră a proiectului de buget pentru 2019 este cea care ţine de creşterea economică a României, care este prevăzută a fi de 5,5%, în condiţiile în care şi anul 2018 s-a încheiat cu o creştere care este probabil sub 4,5%, deşi bugetul pentru 2018 fusese şi el construit pe o creştere de peste 5%. Acest optimism în ceea ce priveşte potenţialul de creştere al României se menţine, deşi condiţiile externe se deteriorează. Este cea mai mare incertitudine şi cel mai mare risc în ceea ce priveşte execuţia bugetară din 2019".


Reporter: Pe de altă parte, un deficit bugetar de 2,55% din PIB pare la fel de greu de atins, având n vedere faptul că veniturile nu sunt la un nivel suficient de ridicat, iar cheltuielile sunt în creştere, consideră analistul economic Constantin Rudniţchi.


Constantin Rudniţchi: "Deficitul bugetar este totdeauna o problemă pentru România în ultimii ani, mai ales că este o discuţie întreagă legată de cum s-a încheiat anul trecut, apropo de deficitul bugetar, în ce măsură au fost amânate o serie  de cheltuieli ale bugetului pentru ca el să se încadreze în acel prag de sub 3%, dar vom vedea acest lucru atunci când vom afla datele bugetare aplicate pe metoda S, adică metodă care include şi creditele de angajament, şi atunci vom vedea dacă într-adevăr au fost amânate o serie de plăţi pentru anul acesta. Dacă au fost amânate, înseamnă că e un handicap pentru acest buget, pentru că va trebui să plece practic haideţi să spunem de la minus, adică de la plata acestor angajamente".


Reporter: "Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB, deşi din experienţa anilor trecuţi constatăm că acesta este un nivel foatre greu de atins" - spune Aurelian Dochia.

Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuţiile de asigurări sociale, TVA, accize, impozit pe salarii şi pe venit.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul în curs sunt estimate la 367,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB. Cele mai mari ponderi în PIB le au cheltuielile cu asistenţa socială, cheltuielile de personal şi cheltuielile cu investiţiile.

Conform executivului, principalele obiective ale bugetului pe anul 2019 sunt: susţinerea investiţiilor publice, prin alocare a 46,8 miliarde de lei; sănătatea - suma alocată acestui domeniu fiind majorată cu aproximativ 5 miliarde faţă de 2018 şi educaţia, care a primit suplimentar, comparativ cu anul trceut, circa 9,8 miliarde de lei.

De altfel, cei mai mulţi bani în plus faţă de bugetul anului trecut ar urma să-i primească Ministerele Educaţiei, Transporturilor şi Sănătăţii, iar Ministerele pentru Mediul de Afaceri, Comunicaţii şi Energie au alocate sume mai mici faă de 2018.

Cei mai mulţi bani în plus faţă de bugetul anului trecut îi primesc Ministerele Educaţiei, Transporturilor şi Sănătăţii, iar Ministerele pentru Mediul de afaceri, Comunicaţii şi Energie au alocate sume mai mici faţă de 2018.


Realizator: Proiectul de buget pe 2019 prevede şi alocarea a 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO.

Totodată, au fost asiguraţi banii necesari pentru majorarea cu 15% a pensiilor, începând din luna septembrie, şi a fost alocată suma de 318,8 milioane de lei pentru susţinerea acţiunilor aferente preşedinţiei Consiliului UE.


Etichete exclusiv radioanalişti economiciproiectul de bugetguvernministerul de finanteaurelian dochiaconstantin rudnitchipibnatoministeretva

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live