Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

17 Decembrie 2020
Vizualizari: 161
Comentează add

Bugetul multianual al UE, votat cu o majoritate covârşitoare în PE

cristina-dumitrescu

    Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârșitoare bugetul multianual al Uniunii Europene, valabil de la 1 ianuarie, pentru următorii șapte ani și planul de redresare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Reporter: Votul din legislativul comunitar a fost posibil în urma acordului de la summitul de săptămâna trecută de la Bruxelles, când liderii europeni au reușit să convingă Ungaria și Polonia să nu mai blocheze acest plan masiv de finanțare în valoare de nu mai puțin de 1.800 de miliarde de euro.
 
Cele două țări se opuneau condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept, mecanism aprobat între timp de Parlamentul European, iar compromisul acceptat presupune implicarea în proces a Curții Europene de Justiție.
 
Varianta de buget adoptată de legislativ prevede suplimentări de fonduri de 15 miliarde de euro pentru programele emblematice ale Uniunii, cum ar fi EU4Health în domeniul sănătății, Orizont, cercetare, și Erasmus+, educație. În plus, un miliard de euro va fi rezervat pentru a răspunde oricăror nevoi și crize viitoare.
 
Realizator: În următorul exerciţiu financiar, României îi vor reveni 46,3 miliarde de euro, care vor fi puși la dispoziție de la începutul anului viitor. La acest buchet se adaugă cele 30,5 miliarde alocate țării noastre pentru refacerea economiei după perioada de criză sanitară.
 
(PH)
 

Etichete bugetul multianual al UEparlamentul european(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live