Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bugetul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, suplimentat

Comisia Europeană suplimentează cu 295 de milioane de euro bugetul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 25 Aprilie 2015, 14:41

Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat face investiţii suplimentare în transport, energie şi infrastructura mediului, inclusiv atenuarea efectelor schimbărilor climatice, precum şi în dezvoltarea socială şi a sectorului privat în ţările partenere din est şi sud.

Comisia Europeană a decis să contribuie în acest an cu o sumă suplimentară de 295 de milioane de euro pentru a genera investiţii de peste 3 miliarde de euro.

Instrumentul European de Vecinătate combină granturile europene cu alte resurse de finanţare publice sau private, cum ar fi capitaluri proprii sau împrumuturi.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Această metodă permite contractarea altor tipuri de finanţare, diferite de subvenţii, pentru dezvoltarea infrastructurii de bază, ca şi a sectorului privat, în special a IMM-urilor.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi extindere, Johannes Hahn, spune că o economie înfloritoare a vecinilor este esenţială pentru a ne atinge obiectivele comune de stabilitate şi prosperitate.

Iar pentru asta, sectorul privat trebuie să se afle în centrul oricărui proces de succes.

Un sector privat foarte bine funcţional este critic pentru a se atinge o creştere economică puternică şi sustenatibilă, pentru a se genera nivelul de angajare atât de necesar în regiune.

Decizia Uniunii de a furniza fonduri suplimentare Instrumentului European de Vecinătate ne va aduce pe toţi mai aproape de atingerea acestor obiective comune, a mai spus Johannes Hahn.

În plus, Comisia Europeană a decis să aloce 85 de milioane de euro pentru vecinii din est, astfel încât IMM-urile din regiune să beneficieze de oportunităţile oferite de Tratatul de liber schimb semnat cu Georgia, Moldova şi Ucraina.

Fondurile vor fi folosite şi pentru stimularea antreprenoriatului feminin în regiunea Parteneriatului Estic. Se aşteaptă ca aceste proiecte specifice destinate vecinilor din est să genereze investiţii de peste 1,3 miliarde de euro.