Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Miercuri, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Februarie 2018
Vizualizari: 1117
Comentează add

Bugetul de stat a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei în perioada 2010 - 2015, din cauza preţului de referinţă al gazelor la care se calculează redevenţele petroliere.

"Bugetul de stat a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei"

florin-lepadatu

 

Bugetul de stat a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei în perioada 2010 - 2015, întrucât preţul de referinţă al gazelor la care se calculează redevenţele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008, după cum au relevat două controale ale Curţii de Conturi, a declarat, miercuri Dorinel Unsărescu, consilier al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

"Preţul de referinţă pentru calcularea redevenţelor nu a mai fost actualizat din 2008.

Acest preţ este, la ora actuală, de 495 de lei pe mia de metri cubi.

Între timp, piaţa a evoluat, au existat dereglementări în 2013 şi 2017.

În această perioadă, din păcate, ANRM nu a avut disponibilitatea să ajusteze nivelul preţului de referinţă, astfel încât şi încasările la bugetul de stat să fie la nivelul pieţei", a precizat Dorinel Unsărescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Curtea de Conturi a relevat, în urma a două controale, că acest lucru a dus la neîncasarea la bugetul de stat a unei sume totale de 7 miliarde de lei în perioada 2010 - 2015, ca urmare a faptului că preţul de calcul al redevenţei a rămas la nivelul din 2008.

"Au fost două rapoarte ale Curţii de Conturi.

Primul a evaluat activitatea ANRM în perioada 2006 - 2010, care a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă în condiţiile pieţei, a existat o neîncasare din redevenţe la nivelul anului 2010 de 2,407 miliarde de lei.

Într-un control ulterior, din 2015, Curtea de Conturi a constatat din nou că, din neactualizarea preţului de referinţă, în perioada 2011-2015 diferenţa care trebuia încasată a fost de 4,671 miliarde de lei", a menţionat consilierul.

El a mai spus că ANRM a contestat aceste rapoarte, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Curţii de Conturi.


Etichete PetrolANRMredevenţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live