Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 29 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

20 Martie 2013
Vizualizari: 1407
Comentează add

Guvernul britanic îşi prezintă, miercuri, în faţa Parlamentului, bugetul de austeritate, care prevede tăieri de peste 2,5 miliarde de lire sterline, în următorii doi ani.

Buget de austeritate pentru britanici

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Guvernul britanic a prezentat bugetul de austeritate. Foto: Reuters.

Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a insistat, miercuri, în parlament, că planul lui legat de economie funcţionează, în ciuda faptului că previziunile de creştere economică au fost revizuite în scădere.

Într-un pachet de măsuri menit să stimuleze creşterea economică, el a anunţat că reduce taxa corporatistă cu un procent, aducând-o astfel la 20%, şi că anulează creşterea taxelor pentru combustibili.

Sunt noi tăieri de fonduri, în principal de la unele ministere, după cele făcute deja de coaliţia venită la putere în 2010.

De asemenea, în ciuda presiunilor făcute de asociaţiile medicale, George Osborne a decis să nu mai mărească taxele pentru alcool, el hotărând chiar să reducă cu un penny taxa pentru fiecare halbă de bere.

În plus, ministrul de finanţe a mai anunţat alocarea a circa 2,5 miliarde de lire sterline pentru proiecte de infrastructură, detaliile despre locul de unde vor proveni aceşti bani urmând să fie definitivate în lunile următoare.

Din câte se pare, însă, aceşti bani vor fi obţinuţi în urma unor noi reduceri bugetare care vor afecta aproape toate ministerele.

În paralel cu discursul din parlament al ministrului de finanţe, zeci de mii de funcţionari publici au decis să intre în grevă pentru a protesta faţă de măsurile anunţate.

O manifestaţie a avut loc în jurl Palatului Parlamentului, sindicaliştii anunţând că acesta este doar începutul unei campanii care va dura cel puţin trei luni. 

Recent, agenţia de evaluare financiară Moody's i-a retras Marii Britanii ratingul maxim, triplu A, şi a scăzut nota datoriei publice cu o treaptă, după un an 2012 slab economic.
 


Etichete Marea BritaniebugetausteritateGeorge Osborne

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live