Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

3 Aprilie 2012
Vizualizari: 1339
Comentează add

Opoziţia din Spania declară că venirea lui Mariano Rajoy în fruntea guvernului nu reprezintă nici pe departe miracolul despre care se vorbea în urmă cu o sută de zile.

Buget de austeritate în Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Premierul spaniol, Mariano Rajoy. Foto: Reuters.

La Madrid, premierul spaniol Mariano Rajoy, la bilanţul celor o sută de zile de guvernare, a prezentat proiectul de buget, care în vedere o reducere de 27,3 miliarde de euro.

Deşi recunoaşte că a pus şi va pune în continuare accent pe măsuri extrem de nepopulare, Mariano Rajoy a transmis spaniolilor că nu există altă variantă.

Bugetul, prezentat luni, va intra în comisiile parlamentare începând de marţi, dar deja opoziţia declară că venirea lui Rajoy în fruntea guvernului nu reprezintă nici pe departe miracolul despre care se vorbea în urmă cu o sută de zile.

În faţa Comitetului Executiv al Partidului Popular, şeful guvernului spaniol a spus că bugetul este rezultatul unor măsuri neplăcute. Mariano Rajoy a cerut sprijinul în continuare pentru adoptarea legilor în pregătire privind lupta împotriva fraudelor fiscale, ale neplăţii asigurărilor sociale şi a reformării administraţiei publice. 

"Vom da un semnal necesar pentru partenerii noştri şi pentru cei care ne dau bani împrumut, trebuie să cerem împrumut aproape 60 de miliarde de euro, chiar dacă am aprobat un buget auster. Mergem spre un deficit de 5,3%. Am alcătuit un buget dur, dureros, nu ne place deloc, dar trebuie să vă spun că asta e ceea ce trebuie să facem pentru a corecta greşelile din trecut şi să nu ajungem într-o situaţie şi mai rea decât suntem", a declarat Mariano Rajoy. 

Acesta şi-a exprimat, cu această ocazie, regretul de a nu oferi veşti bune cetăţenilor, însă a menţionat că măsurile austere reprezintă baza creşterii economice în viitor.

Principalul partid de opoziţie, Partidul Socialist, a făcut şi el un bilanţ al primelor trei luni de guvernare conservatoare.

Acesta a fost critic din toate punctele de vedere, socialiştii spunând că prima perioadă a guvernului Rajoy a fost caracterizată de minciună, de scumpiri şi de creşterea şomajului.

"O sută de zile de guvern Rajoy înseamnă de la vis la realitate. O sută de zile după, viaţa în Spania este mai scumpă, şomajul este în creştere, concedierile sunt mai ieftine şi impozitele sunt mai mari. În concluzie, Rajoi nu a reprezentat miracolul", spune Elena Valenciano, secretar al Partidului Socialist. 

Aceasta a mai spus că atât reforma pieţei muncii, cât şi bugetul aprobat vineri de guvern, sunt nedrepte şi ineficace, pentru că nu vor îmbunătăţi situaţia şi nu vor creea locuri de muncă.

Una dintre cele mai criticare măsuri a fost amnistia fiscală, de impozitare fără penalităţi a banilor negri cu 10 procente.

Prin această măsură, guvernul speră să atragă la buget două miliarde şi jumătate de euro.

La rândul lor, partidele de stânga din coaliţia Stânga Unită apreciază că bugetul lui Rajoy este o declaraţie de război, pentru că Spania devine - au spus ei - un deşert al drepturilor sociale şi în muncă.

Procedura parlamentară pentru bugetul pe 2012 începe marţi în Congresul Deputaţilor.


Etichete Mariano RajoySpaniamadridguvernarebilanţ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live