Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bucureşti, capitala fotbalului european pentru o zi

Mii de turişti şi suporteri ai echipelor spaniole Atletico Madrid şi Athletic Bilbao au invadat Capitala în aşteptarea finalei Europa League. Partida va fi transmisă în direct la Radio România Actualităţi.

Suporterii spanioli au invadat Capitala. Foto: Agerpres.

Articol de Sorin Solomon, 09 Mai 2012, 10:40

Zeci de mii de suporteri ai echipelor spaniole Atletico Madrid şi Athletic Bilbao vor continua să sosească pentru a participa la evenimentul sportiv al anului în România - finala Ligii Europa.

Partida va fi transmisă în direct la Radio România Actualităţi de la ora 21.40.

Presa spaniolă, la unison, a subliniat atmosfera de sărbătoare din Bucureşti.

Tot miercuri, va sosi şi prinţul Felipe, moştenitorul coroanei spaniole, cel care va înmâna câştigătoarei Cupa Europa Laegue.

Fanii celor două echipe sunt preluaţi separat în autocare speciale de la aeroportul Otopeni, unde sunt aşteptate încă zeci de curse aeriene de linie sau charter.

"Fluxurile sunt total separate, astfel încât una din echipe va sosi pe un flux care în momentul de faţă este fluxul obişnuit de sosiri internaţionale. Suporterii celeilalte echipe vor sosi pe un flux care în momentul de faţă este folosit pentru curse interne, dar niciun moment suporterii celor două echipe nu se vor întâlni, decât atunci când vor intra în stadion", a explicat purtătorul de cuvânt al aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.

Traficul rutier va fi restricţionat pe arterele din jurul Arenei Naţionale şi în zona pieţelor Constituţiei şi George Enescu, unde fanii pot vedea meciul pe ecrane gigant.

Închiderea unor străzi a făcut însă ca traficul pe arterele adiacente să se aglomereze, iar practic, circulaţia a fost blocată.

Pentru confortul turiştilor, programul metroului şi al RATB a fost prelungit până la ora 3.00, lucru care nu s-a întâmplat în cazul meciurilor disputate anul trecut de Steaua, în Europa League, pe acelaşi stadion, cu meci care s-a disputat la o oră mai târzie.

Staţionarea şi parcare sunt interzise în jurul stadionului.

Suporterii sunt sfătuiţi să renunţe la maşinile personale şi să folosească mijloacele de transport în comun.

RATB va înfiinţa linii speciale de autobuze, iar peste 5.000 de poliţişti, jandarmi, vameşi şi pompieri vor asigura activităţile de ordine şi siguranţă publică.

Spaniolii, încântaţi de Bucureşti


Agenţia EFE a realizat un reportaj despre Bucureşti şi despre fanii spanioli care au venit în România pentru finala Ligii Europa, în care menţionează că oraşul a surprins plăcut aproape pe toată lumea.

Video: Atmosfera de pe străzi a fost una de fiestă.



"Oraşul a surprins plăcut aproape pe toată lumea. Sunt mai puţini câini vagabonzi decât ne aşteptam, multe clădiri frumoase şi unele bine îngrijite. Bucureştenii par amabili. Mulţi ştiu spaniola, limbă latină la fel ca româna, şi fac eforturi pentru a se face înţeleşi. Şi timpul este la fel: soarele a strălucit toată săptămâna, iar temperaturile au fost în jur de 25 de grade", notează EFE.

Agenţia spaniolă prezintă şi afirmaţia unei fan din Bilbao în ceea ce priveşte aptitudinile lingvistice ale românilor: "Sunt încântători".

EFE menţionează că seara străzile din centrul vechi se umplu de "tricouri alb-roşii".

"Suporteri ai ambelor echipe se întâlnesc în centrul istoric, venind de la hoteluri. La semafoare, trecătorii români îi întreabă cu ce echipe ţin şi le urează succes pentru mâine. Această finală va schimba percepţia multor spanioli despre România şi va face din cel puţin un bucureştean un fan al Athletic sau al Atletico", adaugă agenţia din Spania.

Agenţia spaniolă mai avertizează că suporterii care vin la Bucureşti fără să aibă bilete la meci vor trebui să îşi golească buzunarele pentru a face faţă preţurilor cerute de cei care revând tichetele, care pot fi de trei ori mai mari faţă de cele oficiale.

EFE menţionează că Bucureştiul este "o fiesta" cu o zi înainte de finala Ligii Europa, un oraş "avid să îi facă pe vizitatori să se simtă ca acasă".

Video: Suporteri în drum spre stadion.



Măsuri sporite de securitate

Peste 5.000 de angajaţi ai ministerului administraţiei şi internelor vor acţiona punctual, suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier, prevenirea incendiilor şi intervenţia în situaţii de urgenţă la finala Europa League din 9 mai.


Finala Europa League se va juca între echipele spaniole Atletico Madrid şi Atletic Bilbao, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Pe durata meciului, vor fi angrenaţi 2.900 de poliţişti, 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri şi 100 de poliţişti de frontieră.

"De asemenea, având în vederea complexitatea acestui eveniment sportiv, s-a stabilit suplimentarea efectivelor M.A.I. din Bucureşti cu 500 de studenţi ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", precum şi cu 500 de angajaţi din unităţile teritoriale", se mai arată într-un comunicat MAI.



Brigada de poliţie rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să evite să circule în perimetrul adiacent stadionului „Arena Naţională”, iar spectatorilor să opteze pentru mijloacele de transport în comun, renunţând la deplasarea cu autovehiculele personale.

Cu ocazia finalei Europa League 2012 care se va juca la Bucureşti şi în onoarea unor glorii ale fotbalului românesc şi european 6 staţii ale metroului bucureştean vor avea nume de fotbalişti a anunţat, vineri, Metrorex.

Staţia Piaţa Victoriei va fi redenumită Nicolae Dobrin, staţia Ştefan cel Mare - Ion Pârcălab, Obor - Gică Hagi, Piaţa Iancului - Llorente, Piaţa Muncii - Falcao, iar Dristor - Rică Răducanu, precizează sursa citată.

Numele Llorente şi Falcao sunt ale celor mai importanţi atacanţi de la echipele spaniole care vor juca finala - Atletico Madrid şi Athletic Bilbao.

Între 6 şi 10 mai, intrările la cele şase staţii de metrou vor fi colantate cu noile denumiri, iar în timpul programului de lucru al metroului vor fi difuzate în staţiile anunţuri cu privire la eveniment.

Video: Sosirea suporterilor în Piaţa Constituţiei. Autor: Alexandru Lancuzov

Asistenţa medicală de urgenţă, "asigurată"

Două corturi de primiri urgenţe mobile vor fi amplasate la Stadionul Naţional Arena, în timpul finalei Europa League, în cazul în care va fi nevoie de intervenţii medicale, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

''Cele două maşini pentru dezastre, care se transformă în spitale mobile, vor fi la faţa locului, în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut şi va trebui să tratăm mai multe persoane'', a spus Raed Arafat.

De asemenea, aproximativ 8 echipaje SMURD vor fi prezente în cabinetele medicale amenajate pe Naţional Arena, iar 30 de echipaje cu câte două persoane vor fi în interiorul stadionului, printre suporteri, pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie.

Raed Arafat a adăugat că toate zonele din Capitală care sunt amenajate pentru finala Europa League vor fi asigurate cu echipaje de urgenţă.

În Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul de Urgenţă Elias şi Spitalul de Urgenţă Municipal vor fi pregătite să primească ambulanţele care transportă pacienţi din preajma Stadionului Naţional Arena şi din zonele amenajate special pentru finala Europa League, iar Spitalul Sf. Pantelimon va fi rezervă.

Potrivit lui Raed Arafat, apelurile la 112 din această zonă vor fi transmise în paralel către centrele de comandă din acele părţi pentru a se identifica locul de unde au fost transmise - George Enescu, Piaţa Constituţiei, Centrul istoric sau stadion - pentru rapiditatea intervenţiei.

Ceremonia de deschidere, "spectaculoasă"


Ceremonia dinaintea finalei Ligii Europa, dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, va fi asigurată, miercuri seară, de 350 de tineri cu steaguri în culorile roşu, negru şi albastre, incluzând şi 56 de panouri cu echipele eliminate din competiţie începând din faza grupelor.

Panourile vor fi împărţite în două grupe de câte 27 de bucăţi, care iniţial vor porni de la cele două porţi şi se vor întâlni la jumătatea terenului.

Apoi va face un dreptunghi de opt pe şapte panouri ţinute deasupra capului, după care panourile vor fi puse pe gazon şi răsucite, astfel că vor forma imaginea trofeului Ligii Europa.

Pe teren vor fi desfăşurate şi două bannere de mari dimensiuni pe care va scrie : "Welcome to Bucharest".

Apoi vor intra pe gazon alte două bannere, cu emblemele celor două finaliste, după care la cele patru colţuri ale terenului vor fi desfăşurate patru steaguri triunghiulare pe care scrie "Final 2012 Bucharest".

Finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, este programată miercuri, de la ora 21.45, pe Arena Naţională.

Hotelierii "şi-au triplat câştigurile"

Câştigurile hotelierilor din Bucureşti s-au triplat în zilele de 8 şi 9 mai, cu prilejul finalei Europa League, în condiţiile în care aceştia au practicat preţuri la camerele închiriate cu 200 - 300% mai mari, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al Trianon Hotel, Mihai Zamfir.

"Preţurile camerelor de hotel din Bucureşti au crescut cu 200 - 300% în perioada finalei Euroa League, iar profiturile în unele cazuri s-au dublat, în altele s-au triplat.

"Pentru o cameră la un hotel de trei, patru stele hotelierii au cerut şi peste 1.000 de euro pe noapte", a declarat Mihai Zamfir.

Totodată, acesta a precizat că o parte dintre suporterii echipelor sportive veniţi din Spania au optat să se întoarcă după meci, cu chartere, iar hotelierii care nu şi-au asigurat rezervările au înregistrat pierderi.

"Mulţi dintre suporteri vor pleca cu chartere înapoi, după meci. Mulţi o fac pentru că preţurile sunt mari. Şi biletul costă destul de mult.

"Dar o parte dintre ei au ales să plece tocmai pentru că hotelierii au umflat exagerat de mult preţurile, aceştia având, astfel, de pierdut", a mai spus Mihai Zamfir pentru Agerpres.

Elevii vor avea liber în ziua finalei Europa League
România 04 Mai 2012, 15:02

Elevii vor avea liber în ziua finalei Europa League

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că a cerut ministrului educaţiei să dea liber elevilor miercuri, când...

Elevii vor avea liber în ziua finalei Europa League
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
România 28 Martie 2024, 16:19

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
România 28 Martie 2024, 16:15

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni

Primele probleme au fost semnalate de furnizorul local de gaz, care a alertat autoritățile și a anunțat că de vină nu este...

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
România 28 Martie 2024, 15:37

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu

După ce a fost pus sub acuzare, Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL, şi...

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
România 28 Martie 2024, 15:34

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei

Primul s-a înregistrat în judeţul Neamţ, la o adâncime de aproape 13 kilometri, iar cel de-al doilea în Bacău, la o adâncime...

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei