Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bucureştenii, printre cei mai nemulţumiţi locuitori din UE

Locurile de muncă, educaţia şi formarea profesională sunt problemele cu care se confruntă majoritatea orăşenilor din ţările UE, potrivit studiului realizat de CE.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 09 Octombrie 2013, 10:26

Un studiu al Comisiei Europene publicat marţi la Bruxelles arată că bucureştenii sunt printre cei mai nemulţumiţi locuitori din spaţiul comunitar.

Studiul care se realizează odată la 3 ani a fost efectuat în 79 de oraşe din UE plus Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia pe un eşantion de 41 de mii de persoane.

Ca şi in urmă cu 3 ani sănătatea, locurile de muncă, educaţia şi formarea profesională sunt problemele cu care se confruntă majoritatea orăşenilor.

De asemenea în 50 de oraşe cel puţin o persoană din 2 susţine că este greu să găseşti o locuinţă bună la un preţ rezonabil.

Doar în 11 oraşe cetăţenii sunt mulţumiţi într-o proporţie mai mică de 50% de transportul public printre care şi Bucureşti cu un procent de 48%.

Gradul de nemulţumire este însă comparabil în Budapesta sau Reykjavik.

Variaţia este între oraşe când vine vorba de serviciile de asistenţă medicală.

Audio: Studiu al Comisiei Europene.

În total într-un număr de 19 oraşe majoritatea populaţiei este nemulţumită de calitatea serviciilor medicale printre care şi în 8 capitale europene Bucureşti, Atena, Varşovia, Bratislava, Riga, Roma, Sofia şi Budapesta.

La fel de scăzut este şi gradul de apreciere pentru calitatea instituţiilor de învăţământ, cei mai nemulţumiţi din acest punct de vedere sunt locuitorii din Palermo, Napoli, Atena, Bucureşti şi Roma singurele oraşe în care mai mult de 4 locuitori din 10 au exprimat acest punct de vedere.

La polul opus sunt 14 oraşe dintre care Lille, Rennes, Ljubljana, Strasbourg şi Anver peste 80% dintre responsdenţi sunt mulţumiţi de calitatea învăţământului.

Alt oraş din România participant la sondaj Cluj-Napoca este primul între toate participantele la studiul din punctul de vedere al percepţiei pozitive faţă de prezenţa străinilor.

Nu mai puţin de 91% dintre clujeni au această percepţie urmaţi de locuitorii din Luxembourg, Cracovia şi Copenhaga în timp ce la polul opus se află Atena şi Liege.

Calitatea aerului este un alt aspect al vieţii urbane care suscită multă nemulţumire în numai puţin de 25 de oraşe.

Proporţia celor nemulţumiţi fiind de peste jumătate din populaţie.

Gradul de nemulţumire faţă de calitatea aerului este cel mai ridicat în Ostrava 93% şi Bucureşti 82%.

Bucureştenii sunt cei mai nemulţumiţi şi de nivelul zgomotului 72% peste locuitorii Istanbului, Barcelonei şi Madridului.