Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

1 Decembrie 2015
Vizualizari: 16134
Comentează add

Invitat: prof. univ. dr. Traian Valentin Poncea, istoric şi publicist

Bucovina istorică. O hartă geostrategică Bucovina istorică. O hartă geostrategică - Conține audio

george-popescu

 

 
 
 
Foto: "Glasul Bucovinei", ediţia din 29 noiembrie 1918. Credit: https://www.mvu.ro/index.php/product/ziarul-glasul-bucovinei-din-29-noiembrie-1918-cea-mai-mare-sarbatoare-a-bucovinei
 
Studierea trecutului pare a fi cea mai bună cale de  prevenire a producerii erorilor. Tot timpul trecut ne învaţă să ne alegem cu multă grijă prietenii.
 
În politica mare interesele sunt cele care dictează în defavoarea prieteniilor. Istoria statului modern român confirmă din plin această trăsătură. 
 
Moldova istorică pierdea la 1774 partea sa de nord-vest, cum la 1812 pierdea şi partea estică, denumită Basarabia. Vreme îndelungată până la 1918
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 30 noiembrie 2015:
 
 
 
 
Moldova istorică a fost punte de legătură între Orient şi Europa centrală. În vreme de război a avut poziţia de tampon între imperiile vecine, în timp de pace a fost una dintre căile comerciale cea mai utilizată.
 
Bucovina ca parte a Moldovei istorice a trăit din plin aceste dese schimbări de regim politic, a fost supusă tuturor încercărilor vremii. De la ocupaţie militară la transferuri forţate de populaţie românească şi colonizări cu alogeni pe teritoriul său.
 
 
Foto: familie din Costiceni, Bucovina de nord, azi în Ucraina. Sursa: costiceni.blogspot.com
 
Am prezentat cu ajutorul invitaţilor în ultimele souă ediţii o scurtă istorie a Bucovinei din două perspective. Una a evoluţiei istorice cu tot ce implica aceasta. O a doua despre valoarea strategica a Bucovinei pentru a înţelege mai bine şi ceea ce se întâmplă azi în regiune.
 
Opera politică a înaintaşilor noştri de la 1918 n-a putut fi păstrată decât 20 de ani. Responsabilitatea este împărţită. Vina clasei politice autohtone şi pe de altă parte presiunea intensificată a Marilor Puteri de a se slăbi unele pe altele.
 
În plus tentaţia de a reîmpărţi zonele de influenţă – proces ce în Europa are loc o dată la fiecare jumătate de secol – a stricat ordinea noastră naturală de ţară mijlocie, omogenă şi defensivă.
 
O concluzie a invitatului ediţiei din 30 noiembrie – dl. profesor univ.dr. Traian Valentin Poncea – care s-a subsumat discuţiei este că în viitor prioritatea noastră este de a ne păstra actualele frontiere în care statul român să funcţioneze pe mai departe.
 
 
Foto: Casa Asigurărilor Sociale din Cernăuţi, perioada interbelică. Credit: https://protectiapatrimoniului.wordpress.com/protectia-patrimoniului-restaurare-conservare/
 
 
 
Regia de montaj : Nicu Tănase şi Mădălina Niculaie
 
Regia de emisie : Claudia Buzică şi Ileana Băjenaru
 
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00. 
 
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta). 
 
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.
 
 Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : http://www.romania- 

actualitati.ro/Categorii/istorica-55  


Etichete Bucovina1918rapturi teritorialeStalinCernăuţiOrientEuropa Centralăcomerţautohtonalogenmigraţiiinteres naţionalfrontierenaţionalromânesc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live