Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Marţi, 19 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

25 August 2017
Vizualizari: 2128
Comentează add

Gustul nostalgic al tradițiilor și vremurilor de odinioară

Bucatele de poveste ale sașilor Bucatele de poveste ale sașilor - Conține audio

sorina-man

 

 Inceput în 2012 ca rod al colaborării între mai multe organizații, proiectul Săptămâna Haferland a adunat cu fiecare ediție tot mai mulți participanți. Se estimează că anul acesta aproximativ 5500 de persoane au venit la activitățile propuse cu acest prilej în Țara Ovăzului , cum este denumită zona dintre Sighișoara și Rupea.

Atrași de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri, tot mai mulți turiști poposesc în vechile sate săsești. Cei care au participat la Săptămâna Haferland au avut ocazia să descopere tradițiile săsești și în bucate de poveste.

Aromele din bucătăria sașilor fac parte dintr-o moștenire transmisă în Transilvania de la o generație la alta.

Caietul de rețete, scris cu multă grijă și datat la fiecare intrare, era un lucru de preț care aducea un plus de prestigiu casei și gospodinei.

Ciorba de miel cu chervar, brodelawend sau ciorba de friptură, sosurile acrișoare de mere, vișine și agrișe, hetschumpetsch-ul adică gemul de măceșe, topfenknodel sau găluștele din cartofi, prăjitura cu rubarbă precum și lichiul / hanklich-ul fac parte din zestrea gastronomică săsească păstrată în vechile caiete de rețete, în cărți de bucate precum cea a Marthei Leiss -"Siebenburghisches kochbuch" sau întipărită în memoria vreunei gospodine.

Ciorba de borboane dulce-acrișoară este una din delicatesele puse pe masă în Săptămâna Haferland. 

Claudia-Romana Rista , cunoscută și sub numele de "fata care gătește cu flori", ne-a dezvăluit rețeta pe care a aflat-o, la rîndul ei, de la o localnică a satului Criț (tanti Wilhelmine).

CIORBA DE BORBOANE - AJRESCHLAWENT 

Ingrediente pentru zeama de carne:
500g carne de porc, de preferat pulpă
500 g carne de vită
1/2 găină sau 1 pui
4 rădăcini de pătrunjel și 4 morcovi, cubulețe
4 cepe albe, tocate, dar nu foarte mărunt
4 cartofi mari, cuburi
125 g stafide aurii sau brune
1 compot de agrișe
sare
Pentru deresătură:
Intr-un castron se amestecă cu lingură de lemn 4 linguri de lapte rece cu 2 lingurițe cu vârf de făină și separat, în alt castron, 4 linguri de smântână ardelenească, gălbenușul de la 2 ouă și un strop de sare
Mod de preparare:
1. Carnea, bine spălată și tăiată în bucățele, se pune în apă rece cu o linguriță de sare, într-o oală de 10 litri descoperită și se lasă să fiarbă la foc mic. Se adună din când în când spuma de la carne.
2. TRUC: Dacă găina este bătrână, obiceiul este să pui în apa care fierbe o linguriță de inox, pentru frăgezire.
3. Când carnea este gata fiartă, se adaugă ceapa, morcovii și rădăcina de pătrunjel și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu capac pe jumătate.
 4. După ce a fiert zarzavatul, se pun cartofii, stafidele și borboanele cu tot cu zeama lor din borcan.
 5. Nu se pune piper, doar se potrivește de sare.
 6. Se pregătește deresătura. Se îngroașă ciorba: două lingurițe cu vârf de făină frecată cu patru linguri de lapte rece. Se adaugă înainte de a lua oala de pe foc. Se mai lasă să dea câteva clocote ca să se lege bine făina.
 7. Se ia de pe foc și se drege cu deresătura din smântână frecată bine cu două gălbenușuri și două linguri de apă rece peste care se toarnă puțină ciorbă fierbinte. Se amestecă totul cu restul de ciorbă. Se potrivește la final de sare.

AUDIO (reportaj difuzat sâmbătă 19.08.2017, în cadrul emisiunii Deschis în weekend)


Etichete exclusiv radiogastronomiebucătărie săseascăciorba de broboaneSăptămâna HaferlandCrițClaudia-Romana Rista

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live