Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Zenaida Luca-Hac

9 Octombrie 2009
Vizualizari: 2853
Comentează add

Între alium si alimentum, adică usturoi şi aliment, în latină, există o legatură subtilă. Şi unul şi celălalt hrănesc şi dau putere.

Bucătăria Înmiresmată - Usturoiul

zenaida-luca-hac

Usturoiul este esenţial, ca şi pâinea, vinul, untdelemnul şi mierea.

Este unul din roadele binecuvântate ale Asiei. În Europa a ajuns din Egipt, unde era foarte apreciat şi folosit ca un energizant. Chiar şi pentru cei plecaţi în lunga călătorie spre Lumea de Dincolo, pentru ca în mormintele egiptene au fost descoperite pachete cu usturoi.

Herodot ne spune în Istoriile sale că atunci când a fost terminată, pe piramida lui Keops, acum 4 500 de ani, s-a scris cât hrean, câtă ceapă şi cât usturoi au consumat muncitorii în cei 20 de ani în care au construit-o. Şi cât au costat aceste … stimulente … 1 600 de talanţi de argint !

Câţiva căţei de usturoi, zdrobiţi cu sare şi pătrunjel, îndumnezeiesc orice mâncare. Îmbogăţesc şi împlinesc orice ai avea la masă.

Usturoiul verde sau uscat desfaţă cremele de brânză cu ierburi. Descântat în puţin ulei împreună cu frunze proaspete şi înmiresmate de mărar, sau pătrunjel, ţelina sau busuioc, mentă sau salvie şi uns pe pâinea prăjită, fierbinte, este un mic dejun întăritor şi aducător de pasiune.

Cât despre salate, face din ele prânzuri proaspete şi satioase, pentru ca în usturoi s-au concentrat sevele cele mai bogate si mai hranitoare ale pamântului.


Etichete bucataria inmiresmatamancareusturoibucatarie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live