Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

17 Februarie 2020
Vizualizari: 302
Comentează add

Bruxelles: Reuniune a miniştrilor afacerilor europene

carmen-gavrila

Foto: Arhivă.

La Bruxelles, miniştrii afacerilor europene din ţările Uniunii pregătesc dificilul summit de joi consacrat bugetului multianual, prefigurat de divegenţe majore între statele mari contributoare şi cele beneficiare, mai puţin dezvoltate.

După consultări cu liderii europeni, preşedintele Consiliului, Charles Michel, a propus o contribuţie naţională la buget de 1,07% din produsul intern brut, în timp ce ţările bogate refuză să aloce mai mult de un procent.

Preşedintele Klaus Iohannis a promis să negocieze la sânge menţinerea finanţării, cel puţin la nivelul actual, pentru politica de coeziune şi pentru cea a agriculturii comune, care constituie principalele instrumente de reducere a decalajelor de dezvoltare.

În Consiliul Afaceri Generale, miniștrii au sarcina deloc ușoară de a pregătit summitul special al liderilor de state și de guverne, în condițiile în care, din negocierile de până acum, a reieșit că există poziții aproape ireconciliabile în ce privește dimensiunea bugetului, nivelul contribuțiilor naționale și distribuirea banilor pentru diverse politici comunitare.

Ţările membre trebuie să țină cont și de opinia legislativului european, în condițiile în care liderii principalelor grupuri parlamentare au amenințat într-o scrisoare către președintele Consiliului European că nu vor vota cadrul financiar multianual în forma care se prefigurează acum.

Majoritatea parlamentară vreia incluse în bugetul noi surse de venit și eliminarea tuturor reducerilor ori bonificațiilor pe care le vor unele state membre net contributoare, adică cele care dau mai mulți bani decât iau din bugetul comun.


Tot astăzi, miniştrii europeni de externe examinează relaţiile cu Africa, în perspectiva unui summit comun, dar şi războiul civil din Libia, care poate genera un nou val de migraţie spre Europa.


Etichete bruxellesreuniuneministri afacerilor europeneklaus iohannischarles michel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live