Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 06 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

2 Martie 2017

Ajuns la cea de-a treia ediție, Forumul este organizat de Comisia Europeană și de Comitetul Economic și Social European.

Bruxelles: Forum european dedicat migrației Bruxelles: Forum european dedicat migrației - Conține audio

mihaela-mihai

Un forum european dedicat migrației are loc timp de două zile la Bruxelles. 

Ajuns la cea de-a treia ediție, Forumul este organizat de Comisia Europeană și de Comitetul Economic și Social European.

A fost conceput pentru a funcționa  încă de la început ca o platformă de dialog între instituțiile comunitare și societatea civilă pe teme legate de migrație, azil și integrarea resortisanților din țări din afara Uniunii.

AUDIO: Agenda europeana.

 Potrivit unor date oficiale, în ultimii doi ani, Europa s-a confruntat cu cele mai ample mișcări de masă de la încheierea celui de -al Doilea Război Mondial. Peste un milion de refugiați și de migranți au sosit pe teritoriul Uniunii, majoritatea fugind din calea războiului din Siria, dar și din alte țări aflate în dificultate. 

Ediția din acest an a Forumului se va concentra pe accesul migranților la drepturi și servicii în spațiul comunitar. Este vorba de dreptul la o locuință, la servicii medicale, educație ori locuri de muncă, dar și la asistență juridică. 

Cum poate fi garantat migranților și refugiaților accesul rapid la servicii? Care sunt principalele obstacole? Sunt întrebări de la care vor pleca discuțiile de la acest forum.  

Va fi analizat și rolul pe care comunitățile locale îl pot juca în primirea și integrarea migranților.

Un accent deosebit va fi pus însă pe drepturile copiilor. 

Recent, UNICEF a dat publicității un raport în care atrage atenția că numărul copiilor  migranți care au traversat anul trecut Marea Mediterana neînsoțiți de familii a crescut, ajungând la aproape 26 de mii de cazuri.

Practic, potrivit agenției Națiunilor Unite, peste 90 la sută din minorii ajunși în Italia sunt copii care au călătorit neînsoțiți sau care au fost despărțiți de părinți înainte de a ajunge la destinație. 

'Aceste cifre indică o tendință alarmantă de creștere a numărului de copii foarte vulnerabili care își riscă viața pentru a ajunge în Europa', afirmă coordonatorul pentru situații de urgență al UNICEF, Lucio Melandri.  Potrivit UNICEF, fetele se află în pericol de a fi obligate să se prostitueze în Libia pentru a le plăti, astfel, traficanților costurile călătoriei. 

Si-a anunțat participarea la forum comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

Va veni și Michael O’Flaherty, director al Agenției europene pentru  drepturi fundamentale. Vor mai fi prezenți responsabili ai Națiunilor Unite, Crucii Roșii, dar și reprezentanți ai Parlamentului European. 


Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeanaforummigratie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live