Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

28 Septembrie 2016
Vizualizari: 3955
Comentează add

Primul interviu acordat de colonelul dr. Daniel Petrescu, comandantul Brigăzii 2 de la Craiova după nominalizarea marii unităţi ca brigadă multinaţională NATO.

Brigada 2 Infanterie Rovine: experienţă unică în Afganistan şi Irak Brigada 2 Infanterie Rovine: experienţă unică în Afganistan şi Irak - Conține audio Brigada 2 Infanterie Rovine: experienţă unică în Afganistan şi Irak - Conține video

radu-dobritoiu

Foto MAPN

Brigada 2 Infaterie de la Craiova preia responsabilităţile de comandă şi organizare pentru brigada multinaţională NATO de pe teritoriul României.  Anunţul pentru alegerea acestei brigăzi a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis.

Probabil cea mai titrată brigadă de infanterie uşoară, Brogada 2 Infanterie Rovine. a fost desemnată de Consiliul Suprem de Apărare a ţării pentru a deveni structura principală a Brigăzii Multinaţionale NATO care va avea comandamentul în România. Cu un istoric remarcabil în misiuni internaţionale, Brgada 2 Craiova are în compunere cunoscutele batalioane de infanterie cunoscute sub denuirea de "Scorpionii roşii" - Batalionul 26 şi "Scorpionii negri" - Batalionul 20, unităţi extrem de experimentate în misiunile din Afganistan şi Irak.

Anunţul a fost făcut de preşedintele României Klaus Iohannis după şedinţa CSAT de ieri:
„Pot să vă anunț, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine care va prelua rolul de brigadă multinațională. Această brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa și brigada multinațională”.

Colonel petrescuComandantul Brigăzii 2 Infanterie Rovine, colonelul dr. Daniel Petrescu a acordat informaţii în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi despre această nominalizării a marii uităţi din Craiova ca brigadă multinaţională NATO.

Colonelul Daniel Petrescu, Comandantul Brigazii 2 Infanterie Rovine, mare unitate nominalizata pentru a deveni brigada multinationala NATO considera ca viitorul comandament al Aliantei de la Craiova confirma experienta acumulata de militarii romani din aceasta structura militara. Printre argumentele care au stat la baza alegerii Brigazii 2 de la Craiova pentru a deveni mare unitate multinationala NATO se numara, in opinia colonelului Daniel Petrescu, experienta militarilor, inclusiv in aplicarea procedurilor NATO, inzestrarea cu tehnica moderna dar si faptul ca cei mai multi militari si aproape intregul comandament al brigazii a actionat in provincia Zabul din Afganistan, declara colonelul Daniel Petrescu pentru Radio Romania Actualitati.

AUDIO: Interviu acordat de Comandantul Brigăzii 2 Infanterie Rovine, colonelul dr. Daniel Petrescu.

 

Colonelul Daniel Petrescu a mai spus ca, in perioada ce va urma, vor fi stabilite detaliile tehnice si procedurale, vor fi consultari cu aliatii atat in context bilateral cat si in cadrul NATO in vederea operationalizarii brigazii multinationale NATO.

În subordinea Brigăzii 2 Infanterie Rovine se află şi Batalionul 26 Infanterie neagoe Basarab, militari cunoscuţi sub cognomenul de "scorpionii roşii". Unitatea s-a remarcat prin misiunile executate in Kosovo, Afganistan şi Irak fiind primul batalion românesc diylocat la Kandahar, în 2002, parte a Operaţunii FINGAL a ONU. În acea perioadă Scorionii roşii au fost integraţi în brigăzi din celebrele divizii aeropurtate americane 101 şi 82. Batalionul 26 este prima unitate românească cu un cognomen oficial, fiind botezată în luptă chiar de un comandant american care a introdus în documentele operative ale misinii multinaţionale numele de "Scorpionii roşii".

Scorpionii Rosii Craiova Brigada 2

Acest cognomen îşi are originea în perioada petrecută de infanteriştii olteni în misiunea din Angola unde tabăra lor era într-o zonă cu foarte mulţi scorpioni roşii. Intrănd deseori în tabăra romînească din Kandahar, colonelul american care comanda brigada a remarat un panou pe care era scris "Red Scorpions!... Şi de atunci aşa le-a rămas numele de luptă infanteriştilor din Batalionul 26 Infanterie. În acea perioadă Scorpionii roşii erau comandaţi de maiorul (pe atunci) Nicolae Ionel Ciucă. Astăzi, fostul comandant al scorpionilor roşii este general (4 stele) şi este şeful Statului Major General.

Deviza Batalionului 26 Infanterie este ,,SEMPER GLORIOSI”.

După numele primit de Batalionul 26 , toate unităţile din compunerea Brigăzii 2 Rovine au primit cognomenul de "scorpioni". Aşa s-a întâmplat şi cu Batalionul 20 infanterie, militari cunoscuţi acum cu numele de luptă "Scorpionii negri". Singurii scorpioni care nu (mai) fac parte din Brigada 2 sunt infanteriştii din Batalionul 32 Mircea, unitate mutată în cadrul Brigăzii Banat cu comandamentul la Timişoara.
 


Etichete Brigada 2 NATOComandament NATO CraiovaScorpionii preiau comanda NATOcolonel Daniel PetrescuRadu DobritoiuScorpionii rosii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live