Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Marţi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

19 Septembrie 2018
Vizualizari: 265
Comentează add

Uniunea Europeană este pregătită să îşi îmbunătăţească propunerea către Marea Britanie

Brexitul a dominat reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale

amalia-bojescu

 

Discursul politic al Marii Britanii în privinţa Brexitului capătă accente severe, pe măsură ce se apropie de final, intervalul de negociere cu Comisia Europeană. În ajunul Consiliului European care urmează să înceapă astăzi, la Salzburg şi cu trei luni înaintea summitului de iarnă, când ar urma ca un eventual acord să fie semnat, premierul Theresa May îşi înăspreşte tonul şi avertizează că nu va renunţa la propunerile făcute şi că Uniunea Europeană trebuie să îşi dezvolte acum poziţia.

Un raport apărut ieri, la Londra recomandă ca muncitorii proveniţi din Uniunea Europeană să nu primească niciun tratament preferenţial după Brexit. Raportul este elaborat de Comitetul Consultativ pentru Migraţie, organism care consiliază Guvernul May în această privinţă.

Iniţial, Bruxelles şi Londra acceptaseră că în cazul ajungerii la un acord asupra Brexitului, cetăţenii celor două părţi să fi avut dreptul să circule, să trăiască şi să muncească liber, de ambele maluri ale Canalului Mânecii.

Chestiunea Brexitului a dominat şi reuniunea de ieri, a Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles

Negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a anunţat în această seară că negocierile dintre cele două părţi au intrat în ultima linie dreaptă, iar miniştrii din statele membre au confirmat unitatea, transparenţa şi disponibilitatea menţinerii relaţiilor cu Marea Britanie.

Michel Barnier spunea că de la ultima întâlnire s-au făcut progrese în ceea ce priveşte protecţia datelor personale sau procedura cooperării judiciare. Sunt însă şi două capitole asupra cărora trebuie să se cadă de acord, cel referitor la guvernanţa economică şi cel al protecţiei indicaţiilr geografice.

În privinţa viitorului frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, negocierile trebuie să avanseze într-o manieră decisivă, mai spunea negociatorul şef, care a precizat că trebuie să se reflecte foarte bine asupra viitorului relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pe acest subiect.

Uniunea Europeană este pregătită să îşi îmbunătăţească propunerea sa către Marea Britanie, pentru o poliţă de asigurare, un aranjament privind modalitatea de gestionare a frontierei sale irlandeze după Brexit, a declarat negociatorul şef Michel Barnier.   

Michel Barnier: "Suntem gata să îmbunătăţim această propunere, trebuie să clarificăm ce mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, ar trebui să fie verificate unde, când şi de către cine pot fi efectuate aceste verificări. Cele mai multe controale pot avea loc departe de graniţă, la companii sau pe piaţă". 

O nouă reuniune a Consiliului ar putea avea loc în noiembrie, pentru a putea finaliza la timp procesul de retragere a Marii Britanii, prevăzută pentru 29 martie 2019.


Etichete BrexitTheresa MayMichel BarnierIrlanda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live