Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

6 Aprilie 2019
Vizualizari: 1503
Comentează add

#BREXIT Sute de cereri de pașapoarte la Consulatul României de la Londra

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

    

Brexitul pune presiune pe personalul consular din Regatul Unit.
 
Sute de români fac zilnic cerere pentru eliberare de paşapoarte, îngrijoraţi că nu ar mai putea călători doar cu cartea de identitate sau că nu vor putea aplica pentru statutul de rezident în Marea Britanie.
 
Trimisul Radio România Actualităţi, Dan Vasiliu, are mai multe informaţii.
 
Reporter: Consulatul României la Londra procesează zilnic aproximativ 600 de cereri de eliberare de documente, dintre acestea peste jumătate fiind pentru pașapoarte electronice. Pentru că situația Brexitului este incertă, dar sărbătorile pascale se apropie, mulți români se tem că nu vor putea călători doar cu cartea de identitate.
 
Ciprian Muntean, consulul României la Londra: Dorim să-i asigurăm pe cetățenii români că, în cazul unui Brexit cu acord, cetăţenii români vor putea circula înspre România și dinspre România spre Marea Britanie în baza cărții de identitate până la 31 decembrie 2025. În cazul unui Brexit fără acord, vor putea de asemenea să călătorească înspre România și dinspre România în baza cărții de identitate până la 1 ianuarie 2021. Mesajul nostru este de a se liniști, de a fi calmi.
 
Reporter: În paralel, cei care doresc să aplice pentru statutul de stabilire, care le garantează aceleași drepturi în Marea Britanie și după Brexit, o pot face online doar cu pașaport electronic, deși există posibilitatea de a depune documentele și prin poștă, unde este suficientă cartea de identitate.
 
Cetățenii români care locuiesc de peste cinci ani în Marea Britanie pot aplica deja pentru statutul de stabilire, iar cei care locuiesc de mai puțin timp, pentru statutul de prestabilire. Şi aici însă procesul este unul de durată.
 
În cazul unei Brexit fără acord, se poate aplica până la finalul anului 2020; în cazul unui Brexit cu acord, până la 30 iunie 2021.
 
Din cauza numărului mare de cereri pentru pașapoarte, consulatul precizează că perioada de așteptare până la eliberarea documentului poate depăși trei luni de zile.
 

Etichete brexitconsulatul Romaniei la LondrapasapoarteCiprian Munteanconsulul României la Londra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live