Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Brâncuși e al meu sau nu?

Proprietarii sculpturii Cuminţenia Pământului aşteaptă termenul de 20 decembrie, avansat de Guvern, pentru achiziţia operei de către statul român.

Brâncuși e al meu sau nu?
Foto: Arhivă.

Articol de Andreea Marin, 28 Noiembrie 2016, 14:13

"Brâncuși e al noastru!" și apoi "Brâncuși e al meu!"au fost sloganele anului!

Am fost indemnați să ni-l asumăm și să participam la colecta națională pentru strângerea de fonduri necesare achiziționării lucrării Cumințenia Pământului.

Proprietarii ar fi vrut pe ea 20 de milioane de euro. Statul le-a propus doar 11 milioane de euro.

S-au ridicat voci care au replicat: se putea cumpăra și pentru 5 milioane de euro, sau altele care considerau că sculptura este de drept a Statului Român.

AUDIO: Reportaj.

Campania națională de strângere de fonduri nu a dat, însă, prea multe roade!

S-au adunat aproape o șesime din banii care ar fi trebuit și acum se pune problema ca Guvernul să îi dea pe toți... La ultima rectificare bugetară, totuși, Cumințenia Pământului nu avea niciun leu alocat! Este nevoie de avizul Parlamentului - spun reprezentanții Executivului!... Dar Legislativul este în campanie electorală și nu mai lucrează! Între timp, la DNA, există o plângere penală și un dosar privind achiziționarea operei de artă. Au apărut zilele acestea și informații potrivit cărora procurorii ar fi și ridicat de la sediul Ministerului Culturii acte în acest sens – informații pe care ministrul de resort Corina Șuteu le-a dezmințit.

”Proprietarii sunt dezamăgiți! Au îndoieli foarte serioase că această tranzacție va fi încheiată până la 20 decembrie 2016, iar culpa aparține exclusiv Statului Român!” Dezamăgirea despre care mi-a vorbit Bogdan Grabovschi – avocatul proprietarilor actuali ai sculpturii Cumințenia Pământului - are legătura cu amânarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare și implicit a plății... ”Există riscul ca la 1 ianuarie, Statul să nu fie nici proprietar, nici să n-o mai aibă expusă într-un muzeu. Proprietarii pot să disună cum doresc de ea – sigur, cu respectarea prevederilor legale”, mi-a mai spus Bogdan Grabovschi.

De ce ce s-a ajuns aici?... când aproape un an am fost îndemnați să ni-l asumăm pe Brâncuși?...

Anul acesta Guvernul a decis să-i implice pe români în achiziția lucrării și a lansat o subscripție publică.

La sfârșitul lunii mai, ministrul culturii Corina Șuteu se arăta mai mult decât încrezătoare în rezultatul campaniei... Din păcate ... din cei 6 milioane de euro care se așteptau de la oameni prin colectă, s-au strâns doar puțin peste un milion.

Corina Șuteu: ”Trebuie să ne responsabilizăm individual și cred eu că ne vom permite să repunem un subiect cultural pe agenda preocupărilor tuturor cetățenilor!”

Iar pentru încurajarea donațiilor, statul a promis facilități fiscale. La acea vreme, Consiliul Legislativ care și-a dat totuși avizul, observa că acestea nu se justificau, întrucât donația reprezintă UN ACT CU TITLU GRATUIT!...

Acum, se pune problema restituirii banilor, dar avocatul Bogdan Grabovschi spune că procedura va fi destul de greoaie și-i va descuraja pe mulți: ”Cu siguranță, o persoană care a donat 2 euro, sau un leu, sau o sumă foarte mică, n-o să ceară pentru că o să aibă mai multe cheltuieli de facut pentru recuperarea sumei. Va trebui să se deplaseze la Administrația Financiară, să completeze o cerere, să o înregistreze, să dea declarații pe proprie răspundere, să se ducă după aceea din nou la Trezorerie, să ridice banii... Vor fi comisioane bancare mai mari la restituire decât suma care se restituie! În principiu, nu e simplu să restitui bani de la Stat!”

La jumătatea lunii octombrie, Guvernul anunța că a aprobat ordonanța de urgență prin care erau asigurate toate sumele necesare achiziției.

Actul normativ nu a mai fost publicat totuși în monitorul oficial, deci era nul de drept... În consecință s-a revenit la o ordonanță mai veche ... ordonanța 10/2016... care prevedea modul de achiziție și care se afla în procedură de adoptare la Parlament... Senatul a aprobat-o tacit... A obținut, apoi, un raport și un amendament în comisia de cultură de la Camera Deputaților, dar mai așteaptă câte unul din partea comisiilor de buget și juridică... și votul în plen... însă cei mai mulți parlamentari lucrează acum oficial în teritoriu ... spune Traian Dobrinescu, membru în comisia de cultură a Camerei Deputaților: ”

Cum Parlamentul se află în campanie electorală, suntem puțini din cei care nu mai candidăm și care am rămas, de fapt, așa ca niște iluzii pe aici, prin Parlament. Este foarte importantă soluția pe care o va găsi comisia de buget-finanțe, pentru că avizul comisiei de cultură este mai mult formal!”

.... A urmat anunțul făcut de ministrul finanțelor Anca Dragu miercurea trecută cu privire la lipsa unei alocări de fonduri la recenta rectificare bugetară pentru Cumințenia Pământului: ”Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget! Ca atare, nu există o sumă alocată Ministerului Culturii!” Bogdan Grabovshi spune, însă, că Guvernul nu are nevoie de avizul Parlamentului în această situație: ”În acest moment, Statul invocă faptul că are nevoie de avizul, acordul, sau votul în Parlament. Nu are nevoie de așa ceva! Aceasta este doar o scuză pentru a pasa responsabilitatea asupra unei alte instituții. Guvernul Ponta n-a vrut să-și asume o responsabilitate; a venit Guvernul Cioloș ... și-a asumat suma de 11 milioane de euro, dar când a fost pus în fața plății n-a mai fost capabil să-și ducă angajamentul până la capăt”
Deputatul Traian Dobrinescu nuanțează, situația: ”Trebuie să se parcurgă acest circuit până la urmă! Ar fi fost întrebări inutile, dacă Guvernul ar fi făcut chestiunea asta. De ce nu a cerut și votul Parlamentului, dar din punctul meu de vedere Guvernul putea să dea cu de la sine măsură și putere acești bani pentru Cumințenia Pământului!”

Și a venit și o posibilă soluție din partea aceluiași ministru de finanțe, Anca Dragu – să se ia bani din fondul de rezervă!

... Și aici apar din nou nuanțe, după ce în 2012, Curtea Constituțională arăta că fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului trebuie să constituie o rezervă reală, folosită exclusiv în cazul perioadelor dificile, doar în ultimă instanță și în condițiile în care au fost epuizate toate celelalte căi de finanțare ale unui obiectiv sau acțiune.

Iar anul trecut, Curtea de Conturi și Consiliul Fiscal conchideau că banii din fondul de rezervă pot fi dați ”pentru cheltuieli neprevăzute”, fără a preciza tipul lor, iar alocalările se fac prin hotărâre de Guvern, în lipsa unui control parlamentar, cum se întâmplă cu legea bugetului...

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Obiectiv, România 12 Ianuarie 2022, 13:29

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară

Cele 23-25 de grade C din apartamente nu se simt deloc la factura, pentru ca sursa caldurii este una naturala.In anul 2001...

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Obiectiv, România 20 Octombrie 2021, 16:44

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor

Peste 2500 de oameni, nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau...

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Obiectiv, România 27 Septembrie 2021, 18:26

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității

Familiile de la Ocnele Mari, județul Vâlcea, trăiesc în incertitudine, de mai bine de 10 ani de la alunecările de teren care...

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Epopeea Porții turcești din Galați
Obiectiv, România 17 Septembrie 2021, 14:50

Epopeea Porții turcești din Galați

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un...

Epopeea Porții turcești din Galați
 De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 13:54

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 11:20

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 02 Decembrie 2019, 10:14

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie

În Londra aproape că nu există șantier pe care să nu întâlnești muncitori români. Nu există o statistică oficială, dar se...

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie
Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău
Obiectiv, România 12 Noiembrie 2019, 20:19

Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău

Vernisajul a avut loc chiar de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, la biserica ridicată de veterani în curtea Diviziei...

Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău