Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Bahor, Brăila

28 August 2018
Vizualizari: 492
Comentează add

În județul Brăila ar putea începe operațiunea de lichidare a celor 140.000 de porci de la cea mai mare crescătorie din țară.

Brăila: Eutanasierea celor 140.000 de porci ar putea avea loc astăzi

gina-bahor-braila

Foto: Agerpres.

Eutanasierea celor 140.000 de porci de la cea mai mare fermă de acest fel din România, "Tebu Consult" din Gropeni, judeţul Brăila, programată pentru ieri, a fost amânată pentru astăzi.

La o a doua fermă din judeţ - "Romsoci" SRL Tichileşti - a început deja eutanasierea celor 35.000 de animale.

La sfârşitul săptămânii trecute, în cele două ferme au fost confirmate oficial focare de pestă porcină africană şi, conform procedurilor în vigoare, toţi porcii din efectiv trebuie ucişi preventiv. Corespondentul RRA Gina Bahor transmite.

Reporter: Medicii veterinari brăileni sunt pregătiți să intre astăzi în exploatația "Tebu Consult" din localitatea Gorpeni pentru operațiunea de eutanasiere a celor 140.000 de porci.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare, Gicu Drăgan, ne-a declarat că echipele sale sunt pregătite să acționeze, iar procedura a fost întârziată întrucât operatorul economic, sub impactul emoției, a întocmit greșit câteva documente înaintate Agenției de Mediu, actele fiind refăcute. O problemă uriașă este modul în care vor fi îngropați sau incinerați porcii.

Pericolul este ca virusul pestei să se infiltereze în pânza freatică și să ajungă în apa folosită la adăparea animalelor.

Inspectorii Agenției de Mediu monitorizează excavarea gropilor unde vor fi îngropate animalele pentru a nu deveni ulterior bombe ecologice.

Uciderea animalelor înseamnă și închiderea fermelor unde erau crescuți porcii. Sute de oameni vor fi concediați, dar, pentru ca impactul asupra afacerii să nu fie atât de mare, operatorul economic va menține linia de procesare a cărnii de porc pentru care va fi adusă materie primă din alte ferme din țară sau chiar din străinătate.

Valoarea exactă a pagubelor va fi stabilită de Comisia pentru despăgubiri întrunită la fața locului.

Gicu Drăgan a dat asigurări că fermele vor fi despăgubite și că va nevoie de aproximativ 75 de zile până când halele crescătorilor vor putea fi repopulate.


Etichete virusul pestei porcinebrailaporcieutanasiereferma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live