Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

16 Iunie 2010
Vizualizari: 1295
Comentează add

Preşedintele SUA Barack Obama a acuzat British Petroleum de neglijenţă şi a reamintit publicului american că o catastrofă de asemenea dimensiuni testează limitele tehnologiei.

BP "trebuie să oprească scurgerea de petrol până în august"

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Preşedintele american Barack Obama. Foto: Reuters.

În primul său mesaj din Biroul Oval adresat cu o simbolică solemnitate naţiunii frustrate de ceea ce mulţi acuză a fi birocraţia care a împiedicat o reacţie mai rapidă la cel mai grav dezastru ecologic din istoria SUA, preşedintele Obama a arătat că în termeni de câteva zile până la două săptămâni BP ar trebui să reuşească captarea a 90 % din petrolul care deversează în apele Golfului Mexic pentru că până aproximativ în august să o oprească de tot.

Barack Obama, care a acuzat BP de "neglijenţă", a reamintit publicului american că o catastrofă de asemenea dimensiuni nu a avut loc până acum drept care ea testează limitele tehnologiei umane. În acest moment estimările se referă la 35.000 până la 60.000 de barili de petrol pe zi deversaţi din conducta avariată de pe fundul Golfului Mexic.

"Milioanele de litri de petrol care au ajuns în Golful Mexic sunt ca o epidemie. Una cu care vom lupta luni de zile sau chiar ani de zile. Dar să fie clar: vom lupta împotrivă ei cu toate resursele pe care le avem oricât timp ne-ar lua. Vom forţa BP să plătească atât cât trebuie pentru daunele pe care le-a provocat şi vom face tot ce este necesar pentru a ajuta Coasta Golfului şi pe locuitorii ei să-şi revină din această tragedie".

Preşedintele a anunţat în mod oficial că le va cere liderilor companiei British Petroleum în întâlnirea de la Casa Albă să creeze un fond de compensaţii destinat celor afectaţi de dezastru şi reabilitării pe termen lung a ecosistemului Golfului.

 

Preşedintele american a insistat că BP trebuie să plătească pentru tot dezastrul ecologic provocat.

 

Situaţia este încă şi mai tensionată decât la nivelul retoricii publice.

 

"Este un asalt împotriva ţărmurilor noastre şi vom lupta cu tot ce avem. Şi aceasta include mobilizarea resurselor celei mai puternice armate din lume" a arătat preşedintele Obama în Florida înainte de a pleca spre Casa Albă pentru a se adresa naţiunii.

 

BP afirmă că există mai multe întrebări privind crearea unui fond de compensaţii

 

Pusă în faţă iminenţei de a crea un fond special de miliarde de dolari pentru Golful Mexic,compania britanică se teme că s-ar putea crea astfel, în ce o priveşte, potenţiale obligaţii financiare nelimitate.

 

Pentru că, dacă poziţia companiei este aceea că va plăti pentru daunele direct asociate cu deversările de petrol, administraţia a ridicat miza, cerând plata salariilor pierdute ale muncitorilor din industria petrolieră afectaţi de moratoriul impus forajelor în apele de coastă.

 

Potenţiala arie de dezacord este aşadar ridicată de întrebarea dacă fondul va fi unul limitat sau dacă el va putea fi reînnoit, aşa cum cere administraţia americană.

 

Preşedintele american a anunţat cu certitudine că fondul nu va fi controlat de BP ci de o parte tertă, independentă.

 

BarackObama a mai anunţat că 17.000 de membri ai Gărzilor Naţionale vor ajută la curăţarea petrolului şi că va stabili o comisie naţională pentru a determina cauzele exploziei din 20 aprilie a platformei petroliere Deepwater Horizon şi pentru a recomanda standarde precise de siguranţă înainte că moratoriul de 6 luni asupra forajelor petroliere în apele de coastă să fie ridicat.

 

Liderul de la Casă Albă i-a cerut fostului guvernator al statului Mississippi, Ray Mabus, să elaboreze cât mai rapid cu putinţă, împreună cu comunităţile locale, cu rezidenţii şi oamenii de ştiinţă din domeniul conservării mediului, un plan pe termen lung de reabilitare a ecosistemului Coastei Golfului care va fi finanţat de BP.

 

Preşedintele american a mai anunţat numirea la conducerea agenţiei care reglementează industria petrolieră, a fostului procuror şi inspector general al Departamantului Justiţiei, Michael Bromwich, care ar trebui să reformeze agenţia acuzată adesea de relaţii corupte cu companiile petroliere.

 

Sondajele arată că americanii sunt nemulţumiţi de reacţia preşedintelui

 

Una dintre lecţiile dezastrului vine cu relevarea clară a nevoii de reglementări şi standarde de siguranţă mai bune. Bromwich va face din agenţia pe care o va conduce un organism de atentă monitorizare şi nu o parteneră a industriei petroliere, a mai spus Obama.

 

Vocile critice spun că ar fi aşteptat soluţii mai specifice în planul preşedintelui într-un context în care un sondaj AP arată că 52 la sută dintre americani dezaproba răspunsul preşedintelui faţă de dezastru, cu 83 % dintre ei îndreptându-şi, totuşi , furia către BP căreia îi dezaproba vehement acţiunile.

 

87 % dintre americani spun că problema este extraordinar de importantă în ce îi priveşte, ocupând locul secund după economie.

 

Unei treimi dintre americani îi este ruşine de cele ce se întâmplă în Golf şi tot atâţia îşi exprimă îndoiala că, în cazul în care ar fi ei înşişi victimele unui dezastru, guvernul ar putea face cu adevărat ceva pentru a-i ajuta.

 

Între timp, companiile petroliere rivale, îngrijorate de noile regulamente şi limitări ale forajelor petroliere în apele de coastă ale SUA, au început să critice în mod deschis compania britanică.

 

Într-o audiere în Congres a liderilor de la ExxonMobil, Chevron,ConocoPhillips şi Shell, aceştia au fost acuzaţi că nu sunt mai bine pregătiţi decât BP pentru a evita o catastrofă ecologică.

 

În cea mai recentă tentativă de a cauta soluţii, BP a anunţat că a semnat un contract cu actorul Kevin Costner şi compania sa "Solutii pentru Terapia Oceanelor" pentru folosirea a 32 de maşini centrifugecare să separe petrolul de apă.

 

 

 


Etichete Catastrofa ecologică din Golful MexicBarack ObamapoluarepetrolBritish PetroleumBP

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live