Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bosnia-Herţegovina va depune o cerere oficială pentru aderarea la UE

Fostă republică iugoslavă, Bosnia-Herţegovina speră să înceapă demersurile de a se alătura Uniunii Europene, la mai bine de 20 de ani de la războiul civil din anii 90.

Bosnia-Herţegovina va depune o cerere oficială pentru aderarea la UE

Articol de Mihaela Mihai, 28 Ianuarie 2016, 10:39

Bosnia-Herţegovina anunţă că va depune pe 15 februarie o cerere oficialã de aderare la Uniunea Europeanã.

Fostă republică iugoslavă, Bosnia-Herţegovina speră să înceapă demersurile de a se alătura Uniunii Europene, la mai bine de 20 de ani de la războiul civil din anii 90, în care au murit peste 100 de mii de oameni.

'Am obţinut din partea preşedinţiei olandeze a Uniunii o datã, 15 februarie, pentru depunerea cererii noastre de aderare ', a declarat şeful croat al preşedinţiei tripartite a ţării, Dragan Ciovici. ‘’Considerãm cã am fãcut suficiente progrese pentru a înainta o cerere credibilă de aderare', a mai spus responsabilul de la Sarajevo, care crede că Bosnia Herţegovina ar putea obţine statutul de ţară candidată 'la începutul anului viitor'. În opinia sa, 'totul se va desfãşura apoi în mod accelerat'.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Calificatã în 2003 drept 'candidat potenţial' la aderarea la Uniune, Bosnia Herţegovina NU a reuşit sã obţinã acest statut din cauza disputelor politice interetnice care au împiedicat realizarea unor reforme economice, politice şi în domeniul justiţiei.
În 2014, ţara a fost scena unor tulburãri civile de amploare alimentate de nemulţumirea populaţiei faţã de inerţia clasei politice, de corupţie şi de şomajul ridicat, de peste 40 la sută.

Aspiraţiile europene ale Bosniei au fost impulsionate însă anul trecut printr-o iniţativã comunã germano-britanicã lansatã pentru a încuraja dezvoltarea economicã şi modernizarea în schimbul integrării şi, mai important, al oferirii de fonduri comunitare.

Comisia Europeanã a anunţat, la acea vreme, cã va sprijini reformele din această ţară cu un miliard de euro în urmãtorii 3 ani, alte 500 de milioane urmând sã fie destinate investiţiilor în infrastructurã.

Bosnia Herţegovina ar avea astfel şansa să recupereze din terenul pierdut în faţa altor republici foste iugoslave. Slovenia şi Croaţia sunt deja membre ale Uniunii Europene, sunt în desfășurare negocieri de aderare cu Muntenegru, începute în 2012, şi cu Serbia care au început în 2014. Procesul de aderare la a fostei Republici iugoslave a Macedoniei - o țară candidată din 2005 - se află în impas, după cum anunţa la sfârşitul anului trecut chiar Comisia Europeană.