Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Borș de ciuperci

Rețeta lui Florin Ionescu

Borș de ciuperci

Articol de Florin Ionescu, 03 Iunie 2010, 09:57

După 1918, viaţa politică, ziaristică, culturală a ţării freamătă la Capşa, în Bucureşti. Funcţionarul tânăr, cu un venit stabil, îşi scoate logodnica sâmbăta seara în centru (toate oraşele ţării, gen Craiova, Timişoara, Iaşi, Chişinău, Cluj, Constanţa, au un Corso al lor) sau la Şosea, în Bucureşti, într-una dintre multele terase de acolo.

Ieşirea în oraş la sfîrşitul săptămânii devine normă, băutura alcoolică, cât de cât fină, rămâne la noi mai scumpă decât mâncarea – de unde zicala de secol XIX „Mâncarea-i temelie, băutura-i fudulie“). Terasele propun momente artistice (de la trupe ambulante străine până la voci neaoşe gen Maria Tănase, Fărămiţă Lambru etc.).

În prima parte a anilor ’40 şi în timpul celui de-al doilea război mondial, România este ţara hranei la preţuri accesibile. Martorii străini o confirmă: contesa Rosie Waldeck (şi amintirile ei de la Athénée Palace din Bucureşti) şi Ivor F. Porter (prizonier britanic localizat pe Calea Rahovei, căruia gardianul îi aducea zilnic un prânz excelent de la cârciuma din colţul străzii) dar şi atâţia alţii. Apoi au venit succesiv trei calamităţi majore, care au nenorocit restauraţia românească (după istoricul Adrian Cioroianu): seceta din 1945-’46, comunismul stalinist ca atare (1947-’60) şi mai apoi concepţia ceauşistă a „alimentaţiei raţionale“ – promovată în 1978-’84, care au alterat (iremediabil?) reţetarele cârciumilor şi restaurantelor româneşti. Fiecare dintre ele ar merita o rememorare aparte. Concluzia: la acest capitol, România anului 2010 este departe de România anului 1939. Cu mulţi paşi înapoi, adică.

Martorii acuzării ne-au lăsat depoziţiile lor; de la Dimitrie Cantemir, Ion Pop Reteganul, Th Speranţia, H. Stahl, Ernest Bernea, Ecaterina Steriad, C-tin Bacalbașa, Anton Golopenţia, Ecaterina Comşa şi Maica Raluca, până la Radu Anton Roman.

“Borşul de ciuperci” ca în Moldova ar fi o încununare a tradiţiei şi o replică modernităţii prea grăbite. Se “grijeşte” zarzavatul, spunea Radu Anton Roman (rădăcini de păstârnac şi de pătrunjel, o ţelină mică, 2 morcovi, 2 cepe), se rade, se pune la fiert (în 2 litri apă) cu 1 praf de sare, timp de o jumătate de oră. Ciupercile (1 kg) se spală bine, se toacă felii subţiri, se pun împreună cu supa de carne lângă zarzavat, să clocotească molcom pentru încă o jumătate de orã. Se pune borşul la fiert, după primele clocote se toarnă peste ciuperci. Se bate oul cu smântână, piper şi un pic de zeamă. Se toacă leuşteanul. Când a scăzut, se potriveşte de sare, se drege cu smântână şi ou şi se presară leuştean.

Graham Greene, scriitor şi dramaturg englez, ar adăuga şi un spirit: „Câinele îşi lingea părţile ruşinoase cu elanul unui şef de consiliu municipal care mănîncă supă”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"