Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

20 August 2019
Vizualizari: 484
Comentează add

Premierul britanic i-a transmis o scrisoare preşedintelui Consiliului European în care cere eliminarea backstopului din acordul pentru Brexit.

Boris Johnson cere eliminarea backstopului din acordul pentru Brexit

-

Boris Johnson. Foto: Agerpres/EPA.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care cere eliminarea backstopului din acordul pentru Brexit, deoarece este antidemocratic şi pune în pericol procesul de pace din Irlanda de Nord.

Backstopul este prevăzut în acord tocmai pentru a preveni reinstaurarea controalelor la frontiera irlandeză, însă adversarii săi spun că Brexitul ar fi incomplet şi Londra şi-ar pierde din suveranitate prin această reglementare.

Boris Johnson a adăugat că în cazul în care Bruxellesul va accepta să elimine aceasta clauză, Parlamentul britanic va adopta acordul de retragere.


Corespondenţă din Londra - Reporter: Dan Vasiliu - Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit deja că aranjamentele alternative pot fi parte a soluției. În consecință, propun ca backstopul să fie înlocuit cu un acord, care să garanteze punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până la încheierea perioadei de tranziție, ca parte a unei viitoare relații, se arată în scrisoarea trimisă de Boris Johnson.

Premierul a adăugat că "backstopul este imposibil de pus în practică, pentru că este antidemocratic și în contradicție cu suveranitatea Marii Britanii ca stat", dar subliniază că "va face tot ce este necesar pentru a se asigura că nu va exista o revenire la o graniță dură în Irlanda".

"Guvernul nu va impune verificări și controale la granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda. Am acceptat bucuros un angajament cu caracter juridic obligatoriu în acest scop şi sperăm că Uniunea Europeană va face la fel" - se mai precizează în documentul trimis președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Până acum, însă, Bruxellesul a rămas ferm pe poziții și a refuzat redeschiderea acordului Brexit.

Discuțiile pe această temă vor continua în zilele următoare, când premierul britanic, Boris Johnson, are programate întâlniri cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele francez, Emmanuel Macron.


Etichete brexitmarea britanieuecomisia europeanaboris johnsonbruxellesscrisoaredonald tuskbackstop

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live