Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

13 Martie 2022
Vizualizari: 373
Comentează add

În Ucraina, zeci de persoane au fost ucise şi peste 130 rănite, într-un bombardament rus asupra unei baze aflate nu departe de graniţa polono-ucraineană.

Bombardament rus aproape de graniţa polono-ucraineană

catalin-gombos

Militari ucraineni la Kiev. Foto: Sergei SUPINSKY / AFP

Realizator: Ciprian Sasu - În Ucraina, zeci de persoane au fost ucise şi peste 130 rănite, într-un bombardament rus asupra unei baze aflate nu departe de graniţa polono-ucraineană. Forţele Moscovei asediază mai multe oraşe ucrainene şi ar putea să încerce să încercuiască toate forţele ucrainene din est. Persistă şi temerile privind folosirea unor arme de distrugere în masă de către Rusia ceea ce, avertizează preşedintele Poloniei, ar putea determina NATO să îşi schimbe strategia.

Reporter: Cătălin Gomboş -  Cel puţin 35 persoane au fost ucise şi 134 rănite într-un atac rus cu rachete asupra Centrului Internaţional pentru Menţinerea Păcii şi Securităţii, o bază de 360 de kilometri pătraţi aflată la doar 25 de kilometri de graniţa ucraineano-polonă. Baza a fost folosită în trecut de instructori străini, notează Reuters, care precizează că până la această oră nu se ştie dacă astfel de instructori se mai aflau acolo la momentul atacului. Rusia, care asediază mai multe oraşe ucrainene şi şi-a concentrat eforturile pe operaţiuni militare în estul şi sudul Ucrainei, precum şi în regiunea Kiev, şi-a intensificat în ultimele zile şi bombardamentele asupra unor obiective din vestul Ucrainei, o regiune care în primele zile ale războiului a fost, în general, menajată. Ministerul britanic al Apărării, care monitorizează conflictul şi scrie despre el cu regularitate, apreciază că armata rusă încearcă să avanseze pe două direcţii, dinspre Harkov şi Mariupol, pentru a încercui forţele ucrainene aflate în estul Ucrainei.

Potrivit aceleiaşi surse, Rusia ţinteşte şi Odesa, iar trupele care au atacat dinspre Crimeea, încearcă să ocolească oraşul Mikolaiv, care le blochează înaintarea spre principalul port al Ucrainei. Pe măsură ce atacurile ruseşti se intensifică, persistă temerile, exprimate deja de Statele Unite, că Moscova ar putea folosi arme chimice, mai ales că a acuzat, fără probe, Ucraina că ar fi încercat să obţină arme nucleare şi biologice. Preşedintele polonez, Andrezj Duda, a atras atenţia, într-un interviu publicat astăzi, că folosirea armelor de distrugere în masă de Rusia ar schimba complet situaţia şi NATO ar fi forţat să se gândească ce trebuie făcut în noul context.


Etichete (ii)bombardamentrusiarazboipoloniaucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live