Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

9 Octombrie 2016
Vizualizari: 1417
Comentează add

Românii care suferă de scleroză multiplă au dreptul la medicamente compensate

Bolnavii de scleroză multiplă nu beneficiază de medicamente compensate

adriana-turea

 

Românii care suferă de scleroză multiplă au dreptul teoretic la medicamente compensate, dar nu pot încă beneficia de ele. Ei nu pot fi trataţi cu terapii noi, deşi sunt incluse pe listele speciale, pentru că nu există protocoale de prescriere.

Protocoalele pentru neurologie nu sunt aduse la zi. Ele nu conţin medicamentele nou aprobate - spune preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, şi că există două blocaje din cauza lipsei de activitate a Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătăţii.  

Rozalia Lepădatu: "Casa a cerut timp de un an, de patru ori, în scris la această comisie numărul de pacienţi eligibili pentru un medicament. De mai bine de un an, Comisia de Neurologie de la Ministerul Sănătăţii nu a dat niciun răspuns, iar al doilea blocaj este cel al protocoalelor.

În luna iulie a fost actualizată hotărârea de guvern, avem un nou medicament pentru scleroză multiplă, acesta a intrat necondiţionat în listă, dar pentru a fi prescris trebuie să fie inclus în protocol.  

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, dă asigurări că protocoalele terapeutice vor fi puse în practică în scurt timp.  

Valentin Popescu: "Comisia de neurologie a elaborat protocoalele de tratament pentru scleroză multiplă, iar conform procedurii ele au fost trimise către Agenţia Naţională a Medicamentului, acolo unde sunt verificate şi validate de către expert."  

Mai trebuie spus că nu există termene legale care să determine comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii să răspundă la sesizări sau să realizeze protocoalele terapeutice.


Etichete bolnaviscleroză multiplăcompensatemedicamente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live