Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marcela Petcu

14 Ianuarie 2022
Vizualizari: 274
Comentează add

Sute de localnici din Bolintin Valea au ieșit aseară în stradă pentru a doua zi consecutiv în semn de protest față de comunitatea romă din oraș.

Bolintin Vale, declarat zonă specială de siguranță publică

marcela-petcu

Localitatea Bolintin Vale este situată la aproximativ 40 de kilometri vest de București. Foto: Captură Google Maps

Realizator: Constanța Comănici - Sute de localnici din Bolintin Valea au ieșit aseară în stradă pentru a doua zi consecutiv în semn de protest față de comunitatea romă din oraș. Oamenii spun că nu se simte în siguranță și au plecat spre casele celor care îi terorizează cu intenția de a le incendia. Au fost opriți de oamenii legii, care au mobilizat importante trupe de poliție și jandarmi. În localitate a fost constituită o zonă specială de siguranță publică pentru ca evenimentele să nu degenereze. Totul a pornit de la un incident de acum câteva zile când șoferul unui maxi-taxi a fost ucis cu o piatră de un tânăr rom. Corespondentul RRA în Giurgiu, Marcela Petcu, are detalii.

Reporter: Revolta din Bolintin Vale a izbucnit miercuri seară și a continuat și aseară, după ce un șofer de microbuz a fost ucis cu o piatră de un rom din localitate. Sute de localnici s-au strâns în fața Poliției și a Primăriei spunând că se tem pentru siguranța lor și au cerut măsuri. Protestele au continuat și aseară, când sute de localnici au mers la casa agresorului și au vrut să o incendieze, fiind împiedicați de scutieri. Trupele speciale au fost mobilizate pentru a preveni eventuale conflicte, oamenii legii fiind huiduiți de către ce ieșiți în stradă.

Oamenii din Bolintin Vale cer măsuri urgente care să îi protejeze de comunitatea romă venită din altă localitate care ar provoca o mulțime de scandaluri. Orașul a fost declarat zonă specială de siguranță publică, iar zeci de jandarmi și polițiști au fost mobilizați la fața locului. Între timp, șeful Poliției Județene Giurgiu, comisar șef Cătălin Georgescu, a fost schimbat din funcție, în locul său fiind numit actualul șef al Poliției Sector 1, iar la Giurgiu a fost trimisă o echipă pentru a clarifica gestionarea situației. Protestul localnicilor din Bolintin Vale vine după un scandal încheiat cu o tragedie pe 9 ianuarie, când un tânăr de etnie romă l-a ucis pe un șofer de microbuz.

Realizator: Nu este un conflict singular în localitatea Bolintin. Primul incident a avut loc acolo în 1991, când localnicii au dat foc mai multor case ale unor romi seminomazi, după ce un etnic rom a ucis un student care refuzase să-l ia cu mașina. Tensiunile interetnice nu au încetat de atunci.


Etichete (ii)revoltabolintin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live