Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

6 Septembrie 2020
Vizualizari: 328
Comentează add

Bogdan Aurescu: Totul este geopolitizat

carmen-gavrila

   Bogdan Aurescu. Arhivă Foto: mae.ro

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pe viitor să dea răspunsuri mai convingătoare despre rolul său în Balcani şi în regiunea Mării Negre - a declarat ieri ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la finalul unui forumul de securitate organizat la București.
 
El a mai spus că UE trebuie să fie mai atentă şi la vecinătatea sa, Cu detalii, Carmen Gavrilă.
 
Reporter: Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că Uniunea trebuie să fie mai atentă la vecinătate, pentru că, de exemplu, în bazinul Mării Negre sunt o mulțime de surse de insecuritate, de la conflictul deschis din estul Ucrainei, la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, la militarizarea, în creștere, a Mării Negre.
 
Ministrul a mai explicat că, de exemplu, în regiune, conectivitatea a devenit un domeniu de competiție strategică, iar lanțurile de aprovizionare europene depind de ceea ce fac vecinii Europei.
 
Bogdan Aurescu a avertizat şi în legătură cu așa-numita 'infodemie', adică epidemia de dezinformare și știri false:
 
Bogdan Aurescu: Totul este geopolitizat, inclusiv vaccinurile, tratamentele, știința și expertiza, chiar și viețile private și convingerile cetățenilor. Influențele ostile subminează fundamentele societății. Până și măsurile de protecție a propriei vieți, prin purtarea măștii sau luarea în serios a virusului, încrederea în instituții, toate acestea sunt subminate; la fel, încrederea între oameni. Acestea sunt eforturile de subminare a rezistenței societăților noastre.
 
Reporter: Ministrul de externe a arătat că în ultima vreme s-a intensificat discuția privind geopolitica, dar în bazinul Mării Negre aceasta este de multă vreme o realitate, una acum agravată de actori care nu se mai feresc deloc să vorbească în termen de realpolitik, adică acea politică bazată pe considerente practice, dar nu și morale.
 
Bogdan Aurescu a mai atras atenția asupra tot mai evidentei lipse de curtoazie diplomatică a unor actori din zonă, ceea ce sugerează că sunt convinşi că pot acționa agresiv fără să suporte vreo consecință.
 
(PH)

Etichete ministrul afacerilor externeBogdan AurescuUEgeopoliticarealpolitikMarea NeagraForumul de Securitate în Marea Neagră şi BalcaniNew Strategy Center(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live