Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

7 Iulie 2021
Vizualizari: 236
Comentează add

BNR va ţine cont de presiunile inflaţioniste, dar şi de asigurarea unei creşteri economice sustenabile

"BNR va ţine cont de presiunile inflaţioniste"

florin-lepadatu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Foto: Arhivă/ BNR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI: Şi inflaţia va creşte în perioada următoare, iar politica BNR va ţine cont de presiunile inflaţioniste, dar şi de asigurarea unei creşteri economice sustenabile.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, spune că dobânzile vor începe să crească, însă asta nu înseamnă că la următoarea şedinţă pe probleme de politică monetară va fi luată decizia majorării dobânzii-cheie.

Astăzi, Banca Naţională a decis menţinerea la 1,25% pe an a ratei dobânzii de politică monetară.


Reporter: Iulian Olescu - Rata anuală a inflației a urcat în mai la 3,75%, ușor peste nivelul prognozat și deasupra limitei de sus a intervalului țintit de BNR.

Creșterea a fost determinată în special de scumpirea combustibililor, pe fondul măririi cotației petrolului - a precizat astăzi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Cele mai recente evaluări ale BNR relevă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației pe orizontul scurt de timp la valori mai înalte decât cele prognozate anterior, determinante fiind majorările mai ample ale prețurilor produselor energetice, în principal ale gazelor naturale și energiei electrice.

Surse de incertitudini și riscuri rămân de asemenea evoluția pandemiei, dar și conduita politicii fiscale și absorbția fondurilor europene. Pe de altă parte, Mugur Isărescu a subliniat faptul că perioada ratelor mici de dobândă se apropie de final.


Mugur Isărescu: "Acum în discuție este numai ceea ce economiștii spun ieșire, cum se iese din această perioadă de stimulare, chiar excesivă, puternică a creșterii economice, inclusiv cu dobânzi scăzute. Calendarul de ieșire și de revenire la normalitate este cel mai important, dar este încă sub discuție, nu avem aici o certitudine".


Mugur Isărescu a adăugat că specialiștii BNR se pregătesc pentru această trecere spre normalitate și au început deja un control mai serios al lichidităților din piața monetară.

El a concluzionat că banca centrală trebuie să își dozeze politica monetară în așa fel încât să asigure creșterea economică sustenabilă și să țină inflația sub control.


Etichete bnrmugur

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live