Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

5 Iunie 2020
Vizualizari: 129
Comentează add

BNR trebuie să dea dovadă de prudenţă, apreciază Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară a băncii.

BNR „trebuie să dea dovadă de prudenţă”

iulian-olescu

Foto arhivă

Banca Națională cota de astăzi un euro la 4,83 lei, iar un dolar american la 4,32 lei, francul elvețian valorează 4,5 lei, iar lira sterlină 5,4 lei. Indicele robor la 3 luni stabilit ieri este de 2,25%.

O reducere mai agresivă a ratelor de dobândă din partea BNR ar antrena aproape imediat o prăbușire a cursului valutar, afirmă Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul băncii centrale. În aceste condiții, responsabilul apreciază că Banca Națională trebuie să dea dovadă de prudență.

Dimensiunea deficitelor bugetar și de cont curent, precum și perspectiva că acestea să se adâncească în continuare au determinat cele mai importante agenții de rating să schimbe perspectiva nivelului evaluării de țară al României, de la stabilă, la negativă, adică la o jumătate de pas de ieșirea din rândul țărilor recomandate investițiilor, spune, într-un articol de opinie, Eugen Rădulescu, director al Direcției Stabilitate Financiară al BNR.

El adaugă că impactul pe care această eventualitate l-ar avea asupra economiei naționale, în general, și a situației financiare, în special, ar fi teribil, deoarece capacitatea de a finanța deficitul pe piața externă s-ar deteriora grav, iar costul împrumuturilor ar exploda.

Eugen Rădulescu apreciază că acesta este contextul în care ne-a surprins criza sanitară determinată de pandemia COVID-19, precizând și faptul că România a intrat în această perioadă și fără rezerve, atât bugetare, cât și din punctul de vedere al echipamentelor sanitare. El argumentează că BNR a avut o conduită prudentă, mărind lichiditatea din sistemul bancar și reducând rata dobânzii de referință cu un total de 0,75%.


Etichete (ii)prudentabanci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live