Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

7 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1583
Comentează add

Banca Națională a României a redus prognoza de inflație la 1,8% pentru finalul acestui an și la 3% pentru sfârșitul anului 2014, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR reduce prognoza de inflaţie

razvan-stancu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto arhivă.

Banca Naţională a României a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, a declarat joi guvernatorul Mugur Isărescu.

Revizuirea a fost facută anticipând o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, mai ales din efect de bază, potrivit Mediafax.

Ieftinirea pânii, după reducerea TVA, a influenţat în mare măsură scăderea preţurilor de consum cu o valoare de 0,6% în septembrie faţă de august, astfel că rata anuală a ajuns la 1,88%.

În prima parte a lunii august Banca Naţională a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%.

Dobânda de politică fiscală a BNR coboară la 4%

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât marţi reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de patru procente pe an, de la 4,25%.

Această decizie duce la o lichiditate mai mare pe piaţă, iar aceşti bani ar putea fi folosiţi de băncile comerciale pentru impulsionarea creditării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, însă, că Banca Naţională nu intră în competiţie cu acestea şi nici nu le poate impune ce dobânzi să practice sau cum să-şi utilizeze banii.

Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 ianuarie 2014.


Etichete BNRinflaţieprognozăMugur IsărescuTVA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live