Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ - continuare Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

5 Octombrie 2010
Vizualizari: 1352
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că prin intervenţia pe piaţă, banca centrală a urmărit gestionarea lichidităţilor astfel încât rezerva valutară să nu crească exagerat.

BNR "nu menţine artificial" cursul de schimb

sorin-solomon

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Agerpres.

Banca Naţională a României nu menţine artificial cursul de schimb al leului, a spus guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Acesta a răspuns astfel acuzelor aduse de o bancă comercială,  care declara că BNR a vândut circa 11 miliarde de euro din rezerva valutară, de la debutul crizei financiare, ca să stabilizeze cursul valutar.

Suma nu a fost confirmată de Mugur Isărescu, dar el a spus că fără intervenţia băncii centrale pe piaţa valutară, rezerva valutară ar fi depăşit 60 de miliarde de dolari, în condiţiile în care dobânda anuală la plasamentele rezervei este mică, de numai 0,5-0,6 la sută.

Mugur Isărescu a mai spus că ideea de cost poate fi acceptată numai când rezerva valutară nu este ţinută în limite optime.

"Cred că dacă nu cheltuiam cele aşa-zise 11 miliarde de euro şi rezerva valutară creştea cu această sumă, aveam o problemă, chiar una de emisiune. Ar fi fost vorba de 50 de miliarde de lei când toată baza monetară a României este mult mai mică decât această sumă, circa 28 de miliarde de lei", a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR, a menţionat că ratingurile se acordă băncilor centrale în funcţie de ce măsuri nu iau, şi nu în funcţie de măsurile excesive.


"Credeţi că dacă ajungeam la 46 miliarde euro ne creşterea ratingul? Ratingul se dă în funcţie de ce nu facem, nu de ce facem în exces" a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR  a menţionat că banca centrală a dat bugetului de stat 200 - 300 milioane euro.


Etichete BNRMugur Isărescuvalutărezerva valutarăcurs

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live