Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

2 August 2012
Vizualizari: 1587
Comentează add

Consiliul de Adnimistraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 5,25%. Leul s-a depreciat faţă de euro, ajungând la 4,6097 lei pentru moneda europeană

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară

ionut-dragu

Foto: Reuters.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, potrivit unui comunicat de presă.
 
De asemenea, BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
 
Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 august 2012.
 
Decizia Consiliului de Administraţie al BNR fusese anticipată de membrii Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care estimaseră însă că banca centrală ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru lei la 13% până la finalul anului şi la 10% până la finalul lui 2013.
 
Cursul de schimb a revenit peste 4,6 lei/euro
 
Decizia BNR vine pe fondul unei deprecieri a monedei naţionale.
 
Leul s-a depreciat joi faţă de euro, iar Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,6097 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 2,12 bani comparativ cu miercuri, când euro a fost cotat la 4,5885 lei.
 
Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR stabilind un curs de 3,7528 lei, mai mare cu 2,43 bani (0,65%), comparativ cu valoarea de 3,7285 lei, consemnată miercuri.
 
De asemenea, gramul de aur a fost cotat joi la 193,4869 lei, mai mult 5,71 bani (0,03 %), comparativ cu valoarea de 193,5440 lei, stabilită în şedinţa anterioară.
 
BCE menţine dobânda de referinţă la 0,75%
 
Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro, transmite AP.
 
Pieţele aşteaptă acum discursul preşedintelui BCE, Mario Draghi, care se află sub presiune pentru a permite achiziţionarea obligaţiunilor guvernamentale ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare. Aceste achiziţii ar reduce costurile de creditare ale Spaniei şi Italiei, care au atins niveluri record în ultimele săptămâni. 
 
Luna trecută Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%.
 
De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere) dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.
 
Inflaţia în zona euro încetineşte mai rapid decât s-a estimat, în timp ce condiţiile de creditare bancară ar trebui să se îmbunătăţească până la sfârşitul anului, a declarat luna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi.
 
Referindu-se la inflaţie, Mario Draghi a explicat că acum nivelul este aproape de obiectivele BCE, aşa cum a fost prezentat în ultimele estimări iar BCE apreciază că riscurile privind inflaţia sunt în mare parte echilibrate.
 
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la nivelul de 2,4% în luna iulie 2012, acelaşi nivel înregistrat şi în luna iunie 2012, conform unei estimări preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
 
Este pentru a 20-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere de două procente. 
 
Creşterea creditării în zona euro depinde în principal de cerere, iar în acest moment este extrem de importantă dezvoltarea creditării, a apreciat şeful BCE.

Etichete BNRmoneda naţionalăleueurocurs de schimbconsiliul de administraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live