Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

9 Decembrie 2017
Vizualizari: 1230
Comentează add

Conferinţă naţională la Bucureşti, în domeniul securităţii cibernetice

BNR este preocupată de ameninţarea în domeniul cibernetic

iulian-olescu

 

În contextul evoluţiilor rapide în domeniul tehnologiei şi digitalizării, aspectele legate de asigurarea securităţii cibernetice nu mai reprezintă o opţiune, ci o necesitate - a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a adăugat că şi Banca Centrală a preocupări în acest domeniu, însă se bazează în special pe colaborarea cu instituţiile statului care au competenţe în asigurarea securităţii cibernetice.   

Mugur Isărescu: "Specialişti din domeniu, inclusiv din mediul academic, atrag atenţia că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realităţi, iar la noi, în România, se subliniază faptul că există riscul ca rezilienţa sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituţiilor publice şi private de a acţiona inteligent şi de a proiecta interesele naţionale la nivel internaţional.

Infrastructurile cibernetice trebuie protejate astăzi mai mult ca oricând, în condiţiile în care riscul operării în spaţiul cibernetic este din ce în ce mai mare". 

Mugur Isărescu a menţionat că deoarece peste 90% din activităţile economice şi de afaceri ale diverselor organizaţii din economie sunt dependente de dizpozitivele informatice, fiabilitatea şi securitatea acestora sunt esenţiale pentru viaţa economică şi socială şi în special pentru funcţionarea pieţei interne. El a avertizat că nu este exclusă apariţia unei crize pe plan global, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, o criză care să aibă impact şi asupra României.

Conectarea la internet a adus cu ea multe beneficii, legate de comunicare şi de simplificarea modului în care utilizăm anumite aparate electrocasnice, de exemplu, însă a venit şi cu o serie de vulnerabilităţi privind protecţia intimităţii sau a datelor personale. În anumite cazuri se poate ajunge chiar la utilizarea acestor obiecte conectate pentru atacuri de anvergură, cu  consecinţe uneori dramatice.   

Cristian Iordan, ofiţer Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii: "O chestiune legată de vulnerabilităţile Internet of Things, botnet-ul Mirai, botnet este o reţea de calculatoarea care au fost infectate şi pe care un atacator le are sub control. Mirai a făcut lucrul acestea folosind dispozitive conectate, deci, frigidere, temostate, becuri. Numărul total a fost undeva dincolo de un milion de astfel de dispozitive care împreună au fost folosite pentru a ataca o infrastructură de pe Coasta de Est a Statelor Unite, aşa cum arată şi Internet of Things şi cum a fost internetul în general gândit. El nu a fost gândit pentru securitate. El a fost gândit pentru a facilita comunicarea şi schimbul de idei, până la urmă, între oameni". 

Ceasurile, termostatele sau televizoarele inteligente conectate la Internet se pot transforma în obiecte cu ajutorul cărora persone rău intenţionate ajung să intre în posesia datelor noastre personale, pe care apoi le valorifică în scopul obţinerii de bani.

Specialiştii în securitate cibernetică avertizează, de exemplu, că un televizor inteligent conectat la internet, care are încorporat un microfon pentru comandă vocală, se poate transforma într-un dispozitiv de ascultare, dacă un hacker preia controlul asupra lui. Ei spun că atacurile informatice vor creşte în complexitate în viitor şi, din cauza apariţiei diverselor sisteme de anonimizare a accesului la internet, cei care vor sta în spatele unui astfel de atac vor fi din ce în ce mai greu de identificat. Tocmai de aceea omenii trebuie să fie informaţi asupra vulnerabilităţilor create de conectarea la internet,  pentru a putea să devină victime ale criminalităţii cibernetice.


Etichete ciberneticsecuritateBNRMugur IsărescuCyberinthackerbotnetinternetCristian Iordan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live