Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 August 2021
Vizualizari: 414
Comentează add

Guvernatorul BNR estimează că deja s-a atins un vârf în evoluţia ratei anuale a inflaţiei de 5%.

BNR a revizuit în creştere prognoza de inflaţie

radiojurnal

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Foto: Arhivă/ BNR

BNR a revizuit în creştere semnificativă prognoza de inflaţie pentru acest an de la cel puţin peste 4% la 5,6%, în tendinţa internaţională, influenţată în principal de scumpirile semnificative din acest an la energie electrică, gaze naturale şi combustibil.

Guvernatorul BNR estimează că deja s-a atins un vârf în evoluţia ratei anuale a inflaţiei de 5%.

Cifrele intermediare vor fi publicate în cursul acestei săptămâni, iar în perioada următoare ritmul de creştere al acestui indicator se va mai tempera:


Mugur Isărescu: Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%, mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă nu vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare şi efectul de bază din ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale, prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%. Oricum, faţă de raportul de inflaţie precedent, creşterile de preţuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singurii. Scenariul pe care vi l-am prezentat nu este deloc apocaliptic, este rezonabil faţă de ce se întâmplă în lume - când ai inflaţia în SUA 5,4%, în Ungaria în iunie deja 5,3%, în Polonia 5% şi în Germania, deci ţara stablităţii, inflaţia este de 3,1%.


Etichete bnrmugur isarescuinflatieromaniaprognoza(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live