Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

2 Mai 2012
Vizualizari: 1741
Comentează add

Guvernatorul BNR a anunţat decizia de a menţine rata de politică monetară la 5,25% pe an şi a explicat că "hotărârea este o consecinţă a evoluţiilor politice interne dar şi a contextului extern nefavorabil".

BNR a pus capăt "reducerilor consecutive de dobândă"

liza-diaconu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Reuters.

Conducerea Băncii Naţionale a decis să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, punând capăt reducerilor consecutive de dobândă, începute în noiembrie, anul trecut.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că decizia, anticipată, de altfel, de analişti, este o consecinţă a evoluţiilor politice interne, legate de schimbarea guvernului şi apropierea alegerilor, dar şi a contextului extern nefavorabil, inclusiv la nivelul sistemului bancar.

Guvernatorul BNR a mai spus că scăderea leului ar fi o reacţie la evoluţiile politice din ultimele zile, dar a ţinut să precizeze că nu se poate vorbi de o depreciere de amploare, a cursului. 

Cursul de schimb al monedei naţionale a depăşit bariera de 4,4 lei pentru un euro, dar este vorba de o amplitudine mică, de două-trei procente, faţă de decembrie 2011, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cu toate acestea, este nevoie de prudenţă în transmiterea mesajelor, pentru evitarea panicii în rândul investitorilor, cu atât mai mult cu cât cursul este influenţat de la Londra şi New York.  

"Este un nivel ridicat, pentru că s-a vorbit despre acest 4,5 ca de un fel de barieră care e greu de stăpuns. Cifrele arată, însă, altceva - din decembrie, ianuarie şi până în prezent este vorba de 2%.

"Cu greu putem să vorbim de un nivel ridicat. Este ceva mai ridicat, dar panica nu este ceva raţional, din această cauză am fost şi suntem atenţi la mişcările de curs.

"Al doilea lucru pe care trebuie să vi-l spun este că mişcările mai mari nu s-au întâmplat la Bucureşti.

"Sunt în jur de 10 miliarde de lei, sub formă de titluri de stat, în principal, care se află în mâinile nerezidenţilor. Atitudinea, reacţiile, comportamentul nerezidenţilor poate să fie mai greu de controlat", a declarat Mugur Isărescu.

Posibilitatea lansării ratei anuale a inflaţiei

În ceea ce priveşte şedinţa de miercuri a consiliului de administraţie al BNR, Mugur Isărescu a afirmat că prognoza actuală reconfirmă perspectiva lansării ratei anuale a inflaţiei în intervalul de variaţie din jurul ţintei, pe tot parcursul orizontului de prognoză, în pofida unui efect de bază, statistic nefavorabil, temporar, anticipat pentru a doua parte a anului 2012.

Perspectivele pe termen scurt sunt, însă, marcate de fluctuaţiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor.

Acestea sunt corelate cu modificările aşteptărilor legate de creşterea economică pe plan mondial şi cu efectele asupra economiilor Europei Centrale şi de Est al începerii pocesului de reducere a expunerilor de către unele instituţii de credit din UE.

Acesta a fost contextul în care Banca Centrală a decis menţinerea ratei dobâzii de politică monetară. 

"Banca Naţională a României reiterează că atingerea obiectivelor privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, în contextul continuării îndeplinirii angajamentelor convenite în cadrul acordurilor cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale este crucială pentru obţinerea unei creşteri economice durabile, în cadrul unui mix echilibrat al politicilor macro economice.

"Consiliul de administraţie al BNR reafirmă că Banca Centrală va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor, pe termen mediu, şi de menţinere a stabilităţii financiare", a declarat Mugur Isărescu.  

Raportul trimestrial asupra inflaţiei, aprobat miercuri, de conducerea BNR, va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă, organizată în 8 mai, 2012.


Etichete BNRpolitică monetarăMugur Isărescudobândăcursleu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live