Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud

21 Mai 2019
Vizualizari: 664
Comentează add

Un număr de opt comune din bazinul râului Șieu au primit avertizare cod roșu de inundații.

Bistrița-Năsăud: Cod roșu de inundații în opt comune, persoane evacuate

cristiana-sabau-bistrita-nasaud

Foto: Cristiana Sabau.

În Bistrița-Năsăud, 20 de persoane au fost evacuate de autorități din calea apelor crescute ale râului Budac, la numărul unic de urgență 112 fiind înregistrate peste 100 apeluri prin care se solicită intervenția cu motopompe ale echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița.

Un număr de 70 de pompieri, sprijiniți de 16 angajați de la Apele Române și de jandarmi vin în sprijinul populației afectată de inundații.

Potrivit ISU, prioritate au misiunile de evacuare/salvare a persoanelor și animalelor, degajarea căilor de acces, drumuri naționale, județene și comunale pentru asigurarea misiunilor de urgență.

Un număr de opt comune din bazinul râului Șieu au primit avertizare cod roșu de inundații.

Hidrologii au emis Cod roșu de inundații pentru opt comune din județ din bazinul hidrografic al râului Șieu, valabil până la ora 15.00, populația fiind avertizată prin Ro-Alert.

Ei au avertizat că urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, județul Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic: Budac.

Ploile din ultimele 24 de ore au creat probleme în cinci comune din județ, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, în timp ce populația din Budacu de Jos a fost anunțată prin Ro-Alert cu privire la riscul unei viituri majore.

În localitatea Prundu Bârgăului, un podeț este colmatat, iese apa în curtea unei gospodarii. În comuna Cetate, în localitatea Satu Nou, subsolul unui imobil este inundat, în comuna Galații Bistriței, localitatea Herina subsolul unui imobil și un adăpost de animale sunt inundate, iar în comuna Mărișelu, satul Măgurele, subsolul unui imobil este inundat, două podețe de cale ferată sunt înfundate că urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafața de teren agricol. De asemenea apa a intrat în 20 de gospodării și în două firme. În comuna Lechința, din cauza unei defecțiuni la un transformator electric din punctul de trasformare Lechința, mai multe gospodarii au rămas fără alimentare cu energie electrică.


Etichete Bistrița-NăsăudCod roșuinundațiipersoane evacuate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live