Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

13 Aprilie 2020
Vizualizari: 1195
Comentează add

Bisericile au programul liturgic adaptat după ordonanțele militare

remus-radulescu

Foto: Arhivă.

Noul coronavirus nu afectează doar economia sau sistemul de sănătate.
 
Obligaţiile privind menținerea unei distanțe de siguranță și de evitarea deplasărilor nonesenţiale au limitat sever participarea la manifestările religioase.
 
Cu atât mai grav cu cât Creștinătatea traversează zilele acestea cea mai importantă perioadă din an. Biserica s-a adaptat totuși schimbărilor, iar cele mai importante slujbe vor putea fi urmărite anul acesta la televizor.

În timp ce 1,5 milioane de români romano-catolici și protestanți au spus deja astăzi "Hristos a Înviat!", ceilalți - ortodocșii, greco-catolicii și neoprotestanții - au intrat în ultima săptămână dinaintea sărbătorii Paștilor.
 
Un răstimp cu o încărcătură spirituală deosebită, dar pe care anul acesta credincioșii îl vor parcurge într-un mod cu totul neobișnuit, din cauza măsurilor luate în contextul pandemiei. Nu vor merge în biserici, la Denii, pentru a se spovedi și împărtăși, așa cum făceau în alți ani, sau pentru a lua lumină. Bisericile și-au adaptat programul liturgic după ordonanțele militare.
 
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut publice îndrumări privind slujbele din această perioadă, în condiții speciale impuse de starea de urgență. Ramurile de salcie sfințite în biserici de Florii au fost împărțite de voluntari la casele credincioșilor care au solicitat acest lucru.
 
În Săptămâna Sfintelor Pătimiri nu se săvârșește Slujba Sfântului Maslu de obște, pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși doar la domiciliu, iar preoții trebuie să poarte mască și încălțăminte de unică folosință și să-și dezinfecteze mâinile.
 
Pâinea binecuvântată numită Paști va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, după Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise, care vor fi distribuite gratuit credincioșilor în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Patriarhia Română va aduce şi anul acesta Lumina de la Ierusalim sâmbăta viitoare, cu un avion special, dar nu va putea fi împărțită în biserici în noaptea de Paști, în condițiile în care Slujba Învierii va avea loc fără participarea credincioșilor.
 
Voluntarii din parohii vor distribui însă Lumina la casele credincioşilor care o solicită și care o așteaptă, numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare. Ierarhii ortodocși recomandă ca în noaptea de Paști, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește Slujba Învierii, credincioșii să iasă cu lumânări aprinse la ferestre și balcoane sau în curțile caselor, adresându-se cu salutul pascal "Hristos a înviat!" și răspunsul "Adevărat a înviat!".
 
Cei care vor să participe la slujbele din biserici în acest răstimp o pot face doar urmărind de acasă transmisiunile în direct la radio, televiziune și internet.

Radio România Actualități va transmite fragmente din slujbele Deniilor din Joia Mare și Vinerea Mare și Slujba Învierii din Noaptea de Paști.
 
(PH)

Etichete biserica(PH)coronavirusprogrampasticredinciosi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live