Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

29 August 2016
Vizualizari: 1596
Comentează add

Maica Tereza, o călugăriţă care şi-a dedicat viaţa ajutorării oamenilor săraci şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace, va fi sanctificată în cadrul unei ceremonii speciale.

Biserica Catolică o va sanctifica duminică pe Maica Tereza

ianna-ionita

Casa memoriala de la Skopje. Foto: Nicu Popescu

Duminică va fi mare sărbătoare la Vatican.

Maica Tereza, o călugăriţă care şi-a dedicat viaţa ajutorării oamenilor săraci şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace, va fi sanctificată în cadrul unei ceremonii speciale.

Suveranul Pontif a deschis în septembrie anul trecut calea pentru sanctificarea Maicii Tereza, care a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani.

Iată unul din îndemnurile Maicii Tereza: Să-i mulţumim lui Dumnezeu, spunea ea, pentru ce ne-a oferit şi ne îndemna încet încet să încercăm să îi învăţăm pe copiii noştri să se roage. Şi rugaţi-vă cu ei, mai spunea Maica Tereza. Nimeni nu îl poate învăţa pe un copil mai bine decât o face mama lui, pentru că îl învaţă din inimă.

Maica Tereza s-a născut la Skopje, în Macedonia.

Acolo i se spune Nënë Tereza.

Străzi şi bulevarde îi poartă numele. Şi aeroportul din Albania, de la Tirana, îi poartă numele Maicii Tereza, iar la casa ei memorială din Skopje servesc publicul atât credincioşi de rit catolic, cât şi ortodocşi.

De altfel, Papa Francisc a vrut ca sanctificarea călugăriţei să aibă loc cu ocazia Jubileului Milostivirii, care are loc anul acesta.  

"Un bărbat care suferea de o maladie cerebrală inexplicabilă, a fost vindecat miraculos prin rugăciunile sale îndreptate către Maica Tereza de Calcutta.

Această minune pe care medicii nu şi-o pot explica în nici un fel, menţionată de cotidianul Avvenire, a fost condiţia necesară ca Biserica Catolică să treacă la canonizarea Sfintei Tereza.

Ceremonia solemnă va avea loc duminica viitoare, pe 4 septembrie, a anunţat oficial Vaticanul.

De origine albanezo-aromână, Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, s-a născut la Skopje în Macedonia, pe 26 august 1910.

Ea s-a mutat mai apoi în India, în 1929, unde a înfiinţat o congregaţie cu numele "Misionarii Carităţii", care s-a ocupat de sărmanii Indiei.

Pentru o viaţă închinată alinării suferinţelor nevoiaşilor din cartierele sărace ale Calcuttei, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1979.

Tereza Sărmanilor a murit pe 5 septembrie 1997 şi a fost înmormântată la Calcutta în sediul congregaţiei, devenit loc de pelerinaj.

Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o în luna octombrie a anului 2003."(Cristi Curte)  

Una dintre cele mai cunoscute vorbe de duh ale Maicii Tereza: "Ieri s-a dus, mâine nu a venit încă. Avem doar astăzi să începem."

Vitraliu cu Maica Tereza (la Capela) Foto: Nicu Popescu

Acoperamantul Maicii Tereza (Muzeul din Casa Memoriala) Foto: Nicu Popescu

Casa memoriala de la Skopje Foto: Nicu Popescu

Capela de la etajul 2 al Casei Memoriale de la Skopje Foto: Nicu Popescu

Diploma Premiului Nobel (in Muzeul Casei Memoriale) Foto: Nicu Popescu


Etichete Maica TerezaPremiul Nobel pentru PaceVaticanBiserica CatolicăSkopjeMacedonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live