Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

25 Ianuarie 2011
Vizualizari: 2229
Comentează add

O treime dintre liderii bisericii anglicane din întreaga lume au anunţat că vor boicota întâlnirea arhiepiscopilor de la Dublin, ca protest faţă de prezenţa bisericii episcopale americane.

Biserica anglicană pierde preoţi

dan-vasiliu

Protest în faţa unei biserici anglicane. Foto: Arhivă Reuters.

În Marea Britanie din ce în ce mai mulţi preoţi anglicani părăsesc acestui rit şi se alătură bisericii catolice, pe fondul noilor dispoziţi care permit tocmai prezenţa homosexualilor în rândul clerului şi binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex, precum şi hirotonisirea femeilor ca episcopi.

Şapte preoţi şi 300 de membri ai parohiilor din care ei fac parte au anunţat că ei vor renunţa în curând la slujbele ţinute în ritul anglican şi se vor alătura noii aripi a bisericii catolice.

Acesta este cel mai mare grup care a hotărât până în prezent să se despartă de biserica anglicană.

În urmă cu aproximativ o săptămână, trei foşti episcopi au fost hirotonisiţi în ritul catolic, ei urmând să conducă noua aripă a bisericii catolice înfiinţată de Papa Benedict al XVI-lea.

Primul care a deschis acest drum a fost însă vicarul Stephen Bold de la parohia St.Peter din Folkestone.

Stephen Bold a declarat că "odată ce noua lege care permite hirotonisirea femeilor ca episcopi este aprobată, biserica anglicană nu mai are dreptul să utilizeze cuvântul "catolic" atunci când vorbeşte despre concepţiile sale".

De cealaltă parte, Christina Rees de la organizaţia "Femeile şi biserica" a dat asigurări că preoţii care prăsesc congregaţia anglicană o fac datorită propriilor convingeri şi nu pentru că ar fi fost daţi afară deoarece nu acceptă noile reguli.

Christina Rees a declarat că "acesta este autoexilul pe care şi l-au impus. Nimeni nu le-a cerut să plece din cadrul bisericii şi din câte ştiu eu nimeni nu le-a sugerat măcar să facă acest lucru".

Hirotonisirea femeilor este doar unul din motivele care au condus la acest exod

Acceptarea homosexualilor în rândul clerului şi binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex sunt alte două chestiuni care i-au determinat pe mulţi practicanţi anglicani să se reorienteze către biserica catolică.

Episcopul anglican de Chelmsford s-a declarat dezamăgit de cele ce se întâmplă zilele acestea în interiorul congregaţiei.

"Deşi îmi pare rău pentru că aceşti oameni pleacă, le respect decizia. Până la urmă e vorba doar de un mic grup de persoane, iar biserica anglicană rămâne deschisă pentru toată lumea", a afirmat episcopul anglican de Chelmsford.

Cei trei lideri ai noii aripi catolice din Marea Britanie apreciază însă că până la slujba de hirotonisire care va avea loc în săptămâna dinaintea Paştelui circa 50 de preoţi anglicani se vor fi alăturat deja ordinului.

Vaticanul a anunţat că-i va primi şi pe preoţii căsătoriţi în rândurile sale şi le va permite tuturor noilor membri să-şi păstreze o identitate religioasă distinctă.

Cei care părăsesc congregaţia anglicană îşi vor pierde însă dreptul de a ţine slujbe în bisericile de care aparţineau.

Cel mai probabil ei vor fi mutaţi în bisericile catolice deja existente, dar fără ca slujbele lor să interfereze cu cele ale catolicilor tradiţionalişti.

Activitatea lor va fi susţinută la început din donaţii şi nu vor mai primi salarii, aşa cum se întâmpla în interiorul bisericii anglicane.


Etichete Biserica anglicanăMarea BritanieDublinprotestboicot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live