Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Biroul European de Sprijin pentru Azil va sprijini Grecia şi în acest an

Statele europene continuă să primească lunar zeci de mii de cereri de azil şi protecţie internaţională - se arată în ultimul raport al Biroului European de Sprijin pentru Azil.

Biroul European de Sprijin pentru Azil va sprijini Grecia şi în acest an

Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Ianuarie 2017, 09:36

Statele europene continuă să primească lunar zeci de mii de cereri de azil şi protecţie internaţională - se arată în ultimul raport al Biroului European de Sprijin pentru Azil.

Instituţia va continua să asiste şi anul acesta statele membre ale Uniunii Europene confruntate cu număr mare de imigranţi.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO) va continua să sprijine Grecia şi în acest an, în special în relocarea persoanelor care primesc sau solicită drept de azil şi în aplicarea măsurilor convenite cu Turcia.

Vor fi asistaţi cu prioritate aplicanţii din păturile vulnerabile şi va fi sprijinită absorbţia de fonduri europene.

Va continua şi asistenţa acordată Italiei, în special la înregistrarea potenţialilor aplicanţi, întărirea capacităţilor de primire şi dezvoltarea Departamentului Italian al Libertăţilor Civile şi Migraţiei.

În luna noiembrie, statele europene au primit aproape 80.000 de aplicaţii pentru protecţie internaţională - se arată în ultimul raport al Biroului European de Sprijin pentru Azil, dat publicităţii la începutul acestui an. Cifra reprezintă jumătate din cererile primite în noiembrie 2015.

Numărul aplicanţilor pe primele 11 luni ale anului 2016 a fost cu 6% mai mic decât în perioada similară a lui 2015. Cu aproape 11.300 de cereri depuse, Siria rămâne principala ţară de origine a aplicanţilor pentru azil şi protecţie internaţională în statele europene.

Prin comparaţie, în noiembrie 2015 sirienii au depus peste 55.000 de cereri !! Sirienii sunt dealtfel principalii aplicaţi pentru azil în 19 state europene.

Pe locul doi în topul ţărilor de origine rămâne - şi în luna noiembrie - Afganistanul, cu menţiunea că şi aici numărul aplicanţilor a scăzut constant pentru a treia lună consecutiv. 7235 de aplicaţii în luna noiembrie, cele mai puţine din luna mai 2015 !

Afganii sunt consideraţi principalii aplicanţi în 12 din statele europene. Pe locul trei ca ţară de origine a aplicanţilor pentru azil în Europa în luna noiebrie 2016 s-a aflat Nigeria, care a devansat, pentru prima dată, Irakul.

5603 aplicaţii faţă de aproape 2700 în noiembrie 2015. Italia, Austria şi Irlanda au raportat nigerienii ca fiind printre primele 3 naţiuni care au depus cereri de azil.

La nivel general European, topul ţărilor de origine pentru solicitanţii de azil şi protecţie internaţională a fost completat, în luna noiembrie, de Eritreea, Pakistan, Albania, Iran,Bangladesh şi Guinea.