Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

15 Octombrie 2018
Vizualizari: 1838
Comentează add

Biroul consular de la Melbourne este un proiect aşteptat de peste 10.000 de români de foarte multe decenii, declară ambasadoarea României în Australia, Nineta Bărbulescu.

Biroul consular din Melbourne, aşteptat de peste 10.000 de români Biroul consular din Melbourne, aşteptat de peste 10.000 de români - Conține audio

-

E.S. Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României în Australia și Noua Zeelandă

Românii din statele australiene Victoria, Australia de Vest, Australia de Sud şi Tasmania au la dispoziţie un birou consular deschis de curând, cel din Melbourne.

În perioada următoare se vor organiza şi consulate itinerante, care vor merge în locurile cele mai îndepărtate unde se află români.

Platforma consulară www.econsulat.ro permite programarea în sistem online a cetăţenilor români şi obţinere rapidă a serviciului consular solicitat.

Este vorba despre paşapoarte, preschimbarea cărţii de identitate sau documente notariale şi de stare civilă.

Ambasadoarea României în Australia, doamna Nineta Bărbulescu, cea care este şi un vector de imagine a României, fiind aleasă decan al ambasadoarelor din Australia, a acordat un interviu în exclusivitate, pentru Românii de pretutindeni.

Realizator (Luminița Voinea): Avem bucuria să anunţăm aici, la "Românii de pretutindeni",  începerea activităţii biroului consular din Melbourne, Australia, iar invitata ediţiei din această seară este doamna Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă. Bună seara, bine aţi venit la "Românii de pretutindeni".

E.S. Nineta Bărbulescu: Bună seara, cu bucurie vă aud.

Realizator: Anul acesta este o dublă sărbătoare, Centenarul Marii Uniri, sărbătoarea noastră de suflet, dar şi 50 de ani de relaţii bilaterale România - Australia. Ce acţiuni aveți în derulare pentru aceste două sărbători importante?

E.S. Nineta Bărbulescu: Biroul consular de la Melbourne este un proiect aşteptat de peste 10.000 de români de foarte multe decenii. Pe continentul asustralian, până recent, am avut doar posibilitatea oferirii serviciilor consulare la Consulatul General de la Sydney. Dar pentru că sunt români şi trăiesc români, au ales a doua lor casă Australia, distanţele foarte mari au îngreunat de-a lungul timpului protecţia consulară a statului român şi de aceea am pornit în 2016 acest proiect şi mă bucur că el s-a împlinit. În iunie a venit echipa consulară de la Melbourne şi am început programul cu publicul, iar de luna trecută, din septembrie 2018, biroul consular efectuează şi paşapoarte româneşti, urmând să organizăm câteva consulate itinerante, în Australia de Vest, unde trăiesc peste 2.000 de români, în Noua Zeelandă, unde trăiesc aproape 3.000 de români şi în Australia de Sud, la Adelaide, unde trăiesc circa 1.000 de români.

Realizator: Foarte importante aceste informaţii, pentru că românii scutesc bani, timp,  drumuri lungi la Ambasadă.

E.S. Nineta Bărbulescu: Da. Şi suntem departe de ţară. Un drum nu este nici simplu şi nici ieftin. Intrăm uşor, uşor, într-o normalitate pe partea aceasta a serviciilor consulare mai accesibile pentru toţi românii.

Realizator: Românii se pot înscrie online pe cele două platforme consulare pentru diverse solicitări pe care le au şi apoi pot veni doar să ridice actele? Acesta ar fi traseul?

E.S. Nineta Bărbulescu: Da. Asta depinde şi de categoria de serviciu consular. De exemplu, pentru paşapoarte, trebuie preluate datele biometrice direct. Se pot înscrie, se pot programa prin econsulat.ro sau prin e-mail, la melbourne@mae.ro, dar pentru preluarea efectivă a acestor date biometrice trebuie fie să vină la Melbourne, românii care trăiesc în Victoria, în Australia de Sud, în Australia de Vest şi în Tasmania, fie aşteaptă proximul consulat itinerant. Urmează să anunţăm în etapa imediat următoare calendarul acestor consulate itinerante, astfel încât toţi românii din aceste locaţii îndepărtate să poată folosi aceste oportunităţi pentru serviciile consulare pe care şi le doresc.

Realizator: Doamnă ambasador, ştiu că sunteţi un vector de imagine al României acolo, în Australia şi că aţi avut câteva acţiuni care au unit în jurul dvs femeile ambasador din Australia şi în general, persoanele de sex feminin.

E.S. Nineta Bărbulescu: Am plăcerea să îndeplinesc şi rolul onorific de decan al doamnelor ambasador de la Canberra. În prezent, 22 de misiuni diplomatice din Australia sunt conduse de femei, aşa încât ni s-a părut firesc să constituim un grup informal al doamnelor ambasador. Interesant este că în Australia, pentru prima dată, această uzanţă a decanului doamnelor ambasador este asociată cu poziţia de decan adjunct al corpului diplomatic străin. Este prima ţară unde s-a reușit acest cumul de poziţii onorifice, dar care arată că doamnele, femeile aflate la acest nivel al carierei diplomatice au şi multe provocări comune. Mai mult decât atât, recent am avut două evenimente, un eveniment găzduit la Ambasada României din Canberra, und am invitat colegii să viziteze mica noastră colecţie de artă şi tablourile lui Corneliu Petrescu, pe care le avem încă pe simeze, din Colecţia Tyler şi cu ocazia asta am şi trecut în revistă ce activităţi am mai putea organiza în beneficiul comun. Una dintre ele a fost chiar acum câteva zile, la 11 octombrie, chiar de Ziua Internaţională a Fetelor, am organizat o activitate comună cu dna vicepremier al teritoriului capitalei australiene, deci guvernul local din Canberra, şi cu alte doamne parlamentar din guvernul local şi din opoziţia liberală, ocazie cu care am trecut în revistă câteva provocări ale femeilor în bresle profesionale care sunt încă dominate de bărbaţi şi interesant este că toată discuţia, toată conversaţia asta a avut loc în faţa unei audienţe formate din tinere, majoritatea absolvente de relaţii internaţionale de la universităţi din Canberra, unele dintre ele mărturisind după eveniment că ar vrea să îmbrăţişeze o carieră diplomatică. Aşa încât nu am putut decât să le urez să aibă grijă ce îşi doresc, pentru că, într-adevăr, se poate întâmpla.

AUDIO Interviu cu E.S. Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României în Australia și Noua Zeelandă.
 


Etichete birou consularMelbourneNineta BărbulescudiasporaAustraliaMAE

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live