Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

25 Martie 2019
Vizualizari: 1092
Comentează add

Canotajul a fost sportul cu cele mai multe medalii în probele olimpice aduse de români din marile competiții continentale sau mondiale.

Bilanțul medaliilor românești în 2018

gabriel-bucur

  Sursa foto: F.R. de Canotaj / Facebook

Sportivii români au cucerit, anul trecut, nu mai puțin de 126 de medalii în probele olimpice din competițiile majore (Jocuri Olimpice de vară, Campionate Mondiale / Europene și Cupe Mondiale / Europene), dintre care 26 la Mondiale, potrivit statisticii publicate, în urmă cu câteva zile, de Ministerul Tineretului și Sportului. Vorbim, desigur, despre toate categoriile de vârstă relevante.

Se remarcă trei zone cu peste zece medalii, respectiv canotajul (cu 36), halterele (28) și tenisul de masă (cu 13).

Sigur că liderul ierarhiei nu este o surpriză. Să ne amintim doar Mondialele și Europenele de canotaj, unde, atât la seniori, cât și la tineret și juniori, românii și-au adjudecat cel puțin o medalie de aur. Mai exact jumătate din „producție”: cinci din zece la Mondiale și 11 din 21 la Europene.  Lor li se adaugă, pe lângă cele trei medalii de la Cupa Mondială de seniori, și un loc doi, respectiv un loc trei la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires.

Apropo de canotaj, este singurul sport în care românii au fost, la seniori, cei mai buni din lume. De fapt, „cele mai bune”, pentru că vorbim despre echipajul feminin de dublu vâsle categorie uşoară, format din Ionela-Livia Cozmiuc şi Gianina-Elena Beleagă, care a triumfat în 2018, la Plovdiv, în Bulgaria.

Revenind la clasamentul performanțelor, remarcăm că gimnastica românească, aflată în, poate, cea mai slabă perioadă din istorie, a adunat doar trei medalii, cu două mai puține decât colecția de la bob și sanie, de exemplu. În plus, au lipsit podiumurile la Mondiale, fie că vorbim despre seniori, tineret sau categorii mai mici de vârstă.

Amintim și celelalte sporturi în care românii au luat medalii în probele olimpice ale turneelor mari: lupte (nouă la număr), scrimă (opt), natație și pentatlon modern (șapte), kaiac Canoe (șase), judo și box (câte trei), atletism și tir sportiv (câte două medalii) și volei (o singură medalie).


Etichete medaliisport2018

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live