Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ACCENTE EUROPENE (R) Joi, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

15 Februarie 2019
Vizualizari: 493
Comentează add

Preşedinţia română la Consiliul UE - bilanţ la o lună şi jumătate de la preluarea mandatului.

Bilanţ la o lună şi jumătate de la preluarea mandatului #Romania2019.eu

carmen-gavrila

România a reuşit după doar o lună şi jumătate de la preluarea mandatului la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să obţină consens politic între statele membre sau în relaţie cu Parlamentul European în peste 40 de dosare importante de pe agenda Uniunii.

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii a intensificat negocierile pe marginea unor dosare legislative şi non-legislative ţinând cont de faptul că Parlamentul European, care este colegislator, mai lucrează doar până în luna aprilie, iar actuala Comisie Europeană îşi încheie mandatul în toamnă.

Cea mai recentă chestiune pe marginea căreia România a reuşit să obţină un acord cu Parlamentul European este regulamentul pe baza căruia se înfiinţează Agenţia Europeană a Muncii, care are ca scop să sprijine statele membre să aplice legislaţia Uniunii în ce priveşte mobilitatea forţei de muncă şi să coordoneze protecţia socială.

De asemenea, preşedinţia română a Consiliului a obţinut un acord cu legislativul european şi pentru noi reguli privind infrastructura de transport de gaze din şi în afara spaţiului Uniunii. În plus, sub conducerea României, ambasadorii statelor membre la Uniune au căzut de acord asupra unei noi scheme de pensii, aprobate deja de legislativul european.

De asemenea, după doi ani de blocaj în negocieri, preşedinţia română a Consiliului a reuşit obţinerea unui acord pe un proiect de directivă privind controversata chestiune a drepturilor de autor, în aşa fel încât să fie întărită piaţa unică digitală europeană.


Etichete Preşedinţia României la Consiliul UEAgenţia Europeană a Munciibilantueromaniamandat#romania2019.eu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live