Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

24 August 2015
Vizualizari: 1818
Comentează add

O amplă selecţie de lucrări a bienalei internaţionale de pictură de la Chişinău 2015, ediţia a IV-a poate fi văzută pe simezele din sala Brâncuşi, Palatul Parlamentului.

Bienala internațională de pictură, Chișinău 2015, la București

alla-stancaru-lunca

Foto: facebook.com.

Doi artişti români au fost premiați la Bienala internațională de pictură de la Chişinău: Mihai Perca, Laureatul Premiului I, şi Gabriela Culic, Laureată a Trofeului ARTMUSEUM al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău.

O amplă selecţie de lucrări a bienalei internaţionale de pictură de la Chişinău 2015, ediţia a IV-a poate fi văzută pe simezele din sala Brâncuşi, Palatul Parlamentului.

Expoziţia reuneşte 125 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Argentina, Armenia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeș, Cuba, Franţa, Germania, Grecia, India, Iran, Japonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan cu peste 150 de lucrări.

Bienala atrage de la o ediție la alta un număr tot mai mare de artişti de valoare din Republica Moldova, România şi din străinătate, devenind un canal de comunicare culturală internaţională.

Participarea artiştilor din România la acest eveniment este un prilej de comunicare cu artişti din lume prin limbajul universal al culorilor dar în primul rând de o apropiere cu artiştii de peste Prut.

Aceasta idee a s-a desprins şi din alocuţiunile vorbitorilor la vernisaj - curatorul expoziţiei Tudor Zbârnea, directorul Muzeului de Artă de la Chişinău, Petru Lucaci-Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Dumitru Boloboceanu, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

La fel ca şi la ediţiile precedente în cadrul expoziţiei se regăsesc artişti români de mare notorietate, în calitate de invitaţi de onoare: Gheorghe Anghel, Miron Duca, Constantin Flondor, Marin Gherasim, Viorel Mărginean, Horea Paştina, Corneliu Vasilescu, Petru Lucaci, Vasile Tolan, Silvia Radu, Suzana Fântânariu, dar şi o serie de artişti talentaţi, mai tineri: Mihai Perca, Gabriela Culic, George Mircea, Adrian Dica, Maia Ştefana Oprea, Ana Petrovici-Popescu, Răzvan Mihalcea ş.a.

Printre cei şapte premianţi ai acestei ediţii se regăsesc şi doi artişti români: Mihai Perca, Laureatul Premiului I, precum şi Gabriela Culic, Laureată a Trofeului ARTMUSEUM al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău.

Mihai Perca îmi spunea într-un interviu că s-a inscris la acest concurs anume din dorinţa de a se întâlni şi dde ai cunoaşte pe confraţii de penel de la Chişinău. A ramas impresionat de oraş, dar mai ales de oamenii de acolo, care spune ca "incă sunt bântuiţi de poezie...."

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Artă din Chişinău, Centrul de Artă Amprente, Chişinău și Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, cu sprijinul Direcţiei Cultură a Primăriei mun. Chişinău, Institutului Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău, Fundaţiei Familiei Sturza, Complexului Muzeal Național Moldova, Iași, Muzeului Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, Centrului Cultural Vrancea, Galeria Adi Art, Lodz, Polonia. 


Etichete bienalaChişinăuexpoziţiePalatul ParlamentuluiRepublica Moldovalaureaţipictură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live