Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Gabriel Bassarabescu

22 Aprilie 2012
Vizualizari: 2087
Comentează add

Ministrul culturii Kelemen Hunor a declarat la emisiunea "Matinal de weekend" că "în sfârşit România are un sediu pentru Biblioteca Naţională aşa cum ar trebui să fie în secolul XXI".

Biblioteca Naţională, "un efort mare care a meritat" Biblioteca Naţională, "un efort mare care a meritat" - Conține audio

gabriel-bassarabescu

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale. Foto: Agerpres.

Realizator: Începând de astăzi avem un nou sediu al Bibliotecii Naţionale a României.

Un moment cu totul şi cu totul deosebit. Am vorbit cu oameni de cultură şi mulţi mi-au spus că este un eveniment ce se întâmplă la o sută de ani, că este o bibliotecă demnă de secolul XXI şi totodată că multe ţări europene ar dori să aibă un asemenea lăcaş. 

Se întâmplă sub mandatul dvs.

Kelemen Hunor: Se întâmplă sub mandatul meu, dar a fost proiectul început - şi trebuie să fim foarte corecţi şi foarte sinceri - în mandatul lui Iorgulescu şi, vedeţi, cum proiectele culturale de obicei sunt pe termen mediu, pe termen lung, n-au ţinut cont şi nu ţin cont de schimbările politice şi este un lucru foarte bun; aşa cum Teatrul Naţional a început sub mandatul meu, dar probabil că finalizarea se va face mai târziu, în anul 2013.

Trebuie să vă spun că România, de peste 40 de ani, a fost lipsită de o bibliotecă, de o clădire modernă. A stat pe Lipscani, într-o clădire care nu-i aparţinea, care a fost retrocedată, au început lucrările undeva în anii '80, au fost întrerupte, am reluat în 2009, dar începuturile privind contractul de împrumut au fost făcute în 2007, deci, din acest punct de vedere, uite cum au trecut câteva decenii şi, în sfârşit, într-adevăr, România - Bucureştiul - are o bibliotecă naţională, un sediu pentru Biblioteca Naţională, aşa cum eu cred că trebuie să fie în secolul XXI, cu toate facilităţile şi cu toate dotările necesare.

Eu cred că România merită, Bucureştiul merită o astfel de instituţie şi sunt mândru şi sunt fericit că în sfârşit nu trebuie să ne ruşinăm dacă ne întreabă cineva unde e Biblioteca Naţională, nu trebuie să stăm cu ochii în pământ şi să spunem că de fapt nu avem. Uite, avem această instituţie, aşa cum eu cred că trebuie să fie. Aşa stau lucrurile. A fost o investiţie mare, a fost un efort mare, dar a meritat.

Audio: Interviul integral din cadrul emisiunii "Matinal de weekend".


Etichete Biblioteca Naţională a RomânieiinaugurareKelemen Hunorminister

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live